x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regina Elizabeta a II-a, 60 de ani în care coroana i-a definit viaţa. Transformarea in imagini a monarhului britanic (VIDEO)

Regina Elizabeta a II-a, 60 de ani în care coroana i-a definit viaţa. Transformarea in imagini a monarhului britanic (VIDEO)

02 Iun 2012   •   06:42
Regina Elizabeta a II-a, 60 de ani în care coroana i-a definit viaţa. Transformarea in imagini a monarhului britanic (VIDEO)



La varsta de 85 de ani, Elizabeth a II-a a Marii Britanii sarbatoreste anul acesta 60 de ani de domnie, fiind al doilea cel mai longeviv monarh din istoria tarii. Iata cele mai importante date din biografia reginei.

21 aprilie 1926: Se naste, la Londra, Elizabeth Alexandra Mary, primul copil al ducelui si ducesei de York, care vor deveni regele George al VI-lea si regina Elizabeth.

11 decembrie 1936: Elizabeth devine mostenitoarea tronului cand tatal ei devine regele Marii Britanii, dupa abdicarea fratelui sau, Edward al VIII-lea.

1940: La un an de la inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Elizabeth, in varsta de 14 ani, sustine primul sau discurs difuzat de BBC, adresandu-se tuturor copiilor din Marea Britanie si Commonwealth.

1942: Prima iesire publica. Cand sarbatoreste implinirea varstei de 16 ani, participa la inspectarea regimentului de infanterie Grenadier Guards, in care este colonel-sef (responsabil de relatia dintre regiment si familia regala, fara rol operational).

1947: Prima vizita oficiala in strainatate - in Africa de Sud, cu familia

20 noiembrie 1947: Casatoria cu printul Philip. Elzabeth l-a intalnit pe Philip al Greciei si Danemarcei, un var indepartat, mai mare cu cinci ani decat ea, in 1934, iar la numai 13 ani s-a indragostit de acesta. Pentru nunta, in conditiile in care tara nu isi revenise complet dupa razboi, Elizabeth a avut nevoie de cupoane sa-si cumpere material pentru rochia de mireasa, creata de Norman Hartnell.

1948: Nasterea primului sau copil, Charles, mostenitorul tronului

1950: Nasterea fiicei sale Anne

1952: Elizabeth il inlocuieste pe tatal ei, care era bolnav, intr-o serie de vizite in tarile Commonwealth-ului, alaturi de printul Philip.

6 februarie 1952: Aflandu-se in Kenya, este informata de decesul tatalui ei si devine noul monarh.

2 iunie 1953: Incoronarea reginei Elizabeth a II-a la Westminster Abbey. A fost prima ceremonie de incoronare transmisa in direct la televiziune.

1960: Nasterea celui de-al doilea fiu, Andrew

1964: Nasterea celui de-al treilea fiu, Edward

1977: Jubileul de Argint

1978: Primul dintr-o intreaga serie de divorturi regale. Sora reginei, Margaret, se desparte de fotograful Anthony Armstrong-Jones (Lord Snowdon), dupa 18 ani de casnicie.

1980: Elizabeth il intalneste pe papa Ioan Paul al II-lea, in prima vizita de stat la Vatican a unui monarh britanic. Doi ani mai tarziu, papa viziteaza Marea Britanie.

1981: Casatoria lui Charles cu Diana Spencer, urmarita de milioane de oameni din intreaga lume

25 decembrie 1992: Regina vorbeste despre un "annus horribilis" in discursul sau traditional de Craciun, la sfarsitul unui an in care trei dintre copiii sai au divortat, fiii sai Charles si Andrew si fiica sa Anne.

31 august 1997: Moartea printesei Diana intr-un accident de masina la Paris. Absenta unei reactii a reginei in zilele imediat urmatoare, in contrast cu emotia populatiei, este criticata. Regina sustine un discurs transmis in direct pe 5 septembrie, cu o zi inainte de inmormantarea Dianei.

2002: Jubileul de Aur, marcat de moartea surorii sale, Margaret, pe 9 februarie, urmata de moartea reginei-mame Elizabeth, la varsta de 101 ani, pe 30 martie

2005: Charles se recasatoreste, cu Camilla Parker Bowles, iubita sa de mult timp, in cadrul unei ceremonii private.

aprilie 2009: Sotul ei, Philip, devine cel mai longeviv print consort al Marii Britanii.

29 aprilie 2011: Casatoria nepotului sau, printul William, al doilea in ordinea succesiunii la tron, cu Kate Middleton, la Westminster Abbey, ceremonie urmarita de doua miliarde de telespectatori

mai 2011: Vizita de stat de patru zile in Irlanda. A fost prima vizita a unui monarh britanic in Irlanda de cand aceasta tara si-a castigat independenta in 1922, in cursul careia regina si-a exprimat "profunda compasiune" pentru victimele tumultoasei istorii comune a celor doua tari.

octombrie 2011: Asista la o reuniune a Commonwealth-ului in Australia, unde se decide schimbarea regulilor de succesiune la tronul Marii Britanii, astfel incat primul copil, chiar daca este o fata, va mosteni tronul.

decembrie 2011: Printul Philip, in varsta de 90 de ani, este internat timp de patru zile din cauza unei artere coronare blocate. Ducele de Edinburgh a parasit spitalul la patru zile dupa ce a fost operat.

Sursa: Mediafax

×