x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, vizită istorică în Irlanda.

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, vizită istorică în Irlanda.

17 Mai 2011   •   21:00
Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, vizită istorică în Irlanda.

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, devenita joia trecuta suveranul britanic cu cea mai lunga domnie din istorie (21.645 de zile), a inceput ieri o vizita istorica in Irlanda. De altfel, este prima vizita a unui monarh britanic in aceasta republica de la independenta obtinuta in 1922. Vizita este primita favorabil de 81% dintre irlandezi, potrivit unui sondaj recent, dar disidentii republicani care se opun procesului de pace in Ulster si-au exprimat dezaprobarea, im­punand mobilizarea unui dispozitiv de securitate de o amploare inedita pe insula: 8.000 de politisti si 2.000 de militari. Disidentii republicani, izo­lati, dar activi, sunt deja la originea unei mari alerte cu bomba, luni, in centrul Londrei, dupa ce au efectuat un apel codat, avertizand asupra unui dispozitiv exploziv. Dispozitivul "in stare de functionare" a fost dezamorsat luni seara in cala de bagaje a unui autobuz la Maynooth, in apropiere de Dublin, cu o zi inainte de vizita.

Disidentii sunt, de asemenea, considerati responsabili de moartea, intr-un atentat cu masina-capcana, a unui politist catolic in Irlanda de Nord, la inceputul lui aprilie. In aprilie, ei au avertizat-o pe regina ca "nu este binevenita" in Ulster, acuzand-o ca este vinovata de "crime de razboi". Disidentii republicani se opun autoritatii britanice asupra Irlandei de Nord in pofida acordurilor de pace din 1998. Ei s-au se­parat de IRA (Armata Republicana Irlandeza), care a renuntat la arme in 2005 si s-a alaturat procesului de pace.

Ieri, regina Elizabeth a II-a a participat la o depunere de coroane la "Garden of Remembrance" ("Gra­dina amintirii"), ridicata in memoria victimelor Razboiului de Indepen­denta. Tot ca un gest de reconciliere, suverana va merge, in cursul zilei de astazi, pe Stadionul Croke Park din Dublin, unde politia britanica a ucis, in 1920, 14 persoane. Joi, regina este invitata in comitatul Kildare, unde va vizita hergheliile nationale.

×