x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regizorul James Cameron, primul om care a explorat, de unul singur, Groapa Marianelor

Regizorul James Cameron, primul om care a explorat, de unul singur, Groapa Marianelor

26 Mar 2012   •   08:37
Regizorul James Cameron, primul om care a explorat, de unul singur, Groapa Marianelor

Cineastul canadian James Cameron, regizorul filmelor "Titanic" si "Avatar", a devenit primul om din istorie care a explorat, de unul singur, timp de cateva ore, la bordul unui minisubmarin, Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, care este cel mai adanc loc de pe Terra, relateaza AFP citat de Mediafax.

Cineastul canadian a petrecut mai multe ore luni (ora locala), in apele adanci ale Pacificului, de unde a adus la suprafata imagini si specimene, "pentru a cunoaste si intelege mai bine aceasta zona necunoscuta a planetei", au declarat reprezentantii societatii National Geographic, care coordoneaza expeditia Deepsea Challenge.

James Cameron este "prima persoana din lume care a atins fundul oceanului, singur, in cea mai adanca zona din scoarta terestra, la o adancime record de 10.898 de metri, luni, 26 martie, la ora locala 07.52 (duminica, 25 martie, ora 22.52 GMT)", a anuntat, de la Washington, acest grup american specializat geografie si stiinte naturale.

Dupa o urcare care a fost mai rapida decat era prevazut, in circa 70 de minute, minisubmarinul regizorului canadian, caruia membrii expeditiei i-au spus "torpila verticala", a reaparut la suprafata in jurul orei 03.00 GMT, la o distanta de circa 500 de kilometri de insula americana Guam.

Groapa Marianelor, care apare pe harti sub forma unei cicatrice, avand lungimea de 2.550 de kilometri, in Oceanul Pacific, ajunge la adancimea de 11.200 de metri in punctul numit Challenger Deep, o groapa care ar putea "inghiti" Muntele Everest (8.850 de metri). Este locul cel mai ostil de pe Pamant, cufundat intr-un intuneric permanent.

Precedentul record de scufundare oceanica dateaza din 23 iunie 1960, cand locotenentul din marina americana Don Walsh si oceanograful elvetian Jacques Piccard s-au scufundat la bordul batiscafului militar american Trieste, in Groapa Marianelor, si au atins scoarta terestra la adancimea de 10.916 metri. Insa ei au putut sa petreaca acolo doar 20 de minute.

Regizorul James Cameron, in varsta de 57 de ani, care are deja 72 de scufundari la activ, dintre care 12 au fost realizate in timpul filmarilor pentru lungmetrajul "Titanic", a plonjat singur la bordul unui minisubmarin ce are o lungime de opt metri, denumit Deepsea Challenger. Submarinul, care a necesitat opt ani de cercetari stiintifice, este inzestrat cu tehnologii elaborate si este capabil sa reziste la presiuni uriase.

Cineastul a facut yoga si jogging in fiecare zi, in ultimele luni, pentru a se pregati pentru aceasta misiune. Inghesuit intr-o cabina "la fel de stramta ca o capsula Apollo", potrivit societatii National Geographic, cineastul a avut misiunea sa filmeze in 3D fundul oceanului, cu ajutorul unor proiectoare puternice, si sa aduca la suprafata diverse specimene, care vor fi studiate de expertii din biologie marina, astrobiologie, geologie marina si geofizica.

Ajuns in Groapa Marianelor, exploratorul a confirmat ca toate sistemele "au functionat OK" si a trimis un mesaj pe Twitter in care spunea ca abia asteapta sa impartaseasca cu ceilalti lucrurile pe care le vedea in acel moment.

Aceasta expeditie va fi prezentata intr-un documentar 3D, difuzat in salile de cinema si pe postul de televiziune National Geographic, descrisa in revista omonima si va servi ca baza pentru o serie intreaga de programe educative.

Submarinul a urmat un traseu creat pentru a explora un numar cat mai mare posibil de medii - sedimentele din scoarta terestra, dar si rocile inconjuratoare, surse bogate de informatii pentru geologi.

Intr-un film postat online, National Geographic a explicat felul in care, in timpul scufundarii sale, James Cameron urma sa traverseze diverse paliere - mai intai prin acela in care traieste 90% din fauna marina, apoi palierul ultimelor raze de lumina, iar apoi prin palierul ultimei zone locuite cu forme de viata cunoscute.

James Cameron a fost numit in 2011 explorator rezident pentru National Geographic.

Regizorul canadian James Cameron este considerat un expert in domeniul filmarilor care folosesc tehnologii revolutionare. Lungmetrajele "Avatar" si Titanic", regizate de Cameron, sunt filmele cu cele mai mari incasari din istoria cinematografiei - 2,78 miliarde de dolari, respectiv 1,84 miliarde de dolari.

×