x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Relații tensionate între Moscova și Ankara. Redactorul șef de la Sputnik, reținut de poliția turcă

Relații tensionate între Moscova și Ankara. Redactorul șef de la Sputnik, reținut de poliția turcă

de Giulia Anghel    |    02 Mar 2020   •   14:05
Relații tensionate între Moscova și Ankara. Redactorul șef de la Sputnik, reținut de poliția turcă

Redactorul șef al ediției turcești a site-ului rus Sputnik a fost reținut duminică și dus la sediul poliției din Istanbul, pentru a fi eliberat câteva ore mai târziu.

Parchetul din Ankara l-a acuzat pe Mahir Boztepe că denigrează poporul turc și instituțiile statului și perturbă unitatea și integriatea teritorială a țării, potrivit agenției de stat Anadolu.  Alți trei colaboratori au fost reținuți la Ankara.

Incidentul s-a petrecut pe fondul relațiilor tot mai tensionate între Moscova și Ankara. 

Ziaristul a fost eliberat după ce ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, și omologul său rus, Serghei Lavrov, au purtat o discuție telefonică. Oficialul rus a subliniat necesitatea soluționării rapide a situației jurnaliștilor și colaboratorilor Sputnik din Ankara.

Cei doi au discutat și despre așteptata întâlnire din această  săptămână între președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și cel rus, Vladimir Putin.  Presa turcă a relatat că întrunirea va avea loc pe 5 martie, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că s-ar putea desfășura joi sau vineri.

Ministerul rus a transmis că „protestatarii” au intrat în casele jurnaliștilor, sâmbătă seara, în Ankara și i-au amenințat. Margarita Simonyan, redactor-șef al Rossiya Segodnya, care deține Sputnik, a criticat detenția anterioară a celor trei jurnaliști din capitala Turciei. Sputnik a spus că au fost duși la o instanță din Ankara pentru interogare, duminică, dar au fost eliberați ulterior.

Poliția turcă a percheziționat biroul din Istanbul al site-ului rus de știri. Filiala turcă a Reporterilor fără Frontiere (RSF) a replicat că poliția a luat declarații de la cei trei jurnaliști din Ankara, după ce Sputnik a publicat un articol în limba engleză, intitulat „Provincia furată: De ce Turcia a oferit un colț Siriei, precum Franța în urmă cu 80 de ani".  Puterea colonială Franța a cedat regiunea sudică Turciei în 1938.

Relația dintre Rusia și Turcia este încordată după atacurile asupra regimului sirian, susținut de ruși, care au ucis zeci de soldați turci, săptămâna trecută, în provincia siriană Idlib, deținută de rebelii din nord-vest.

În timp ce Ankara sprijină luptătorii din opoziția siriană, Rusia este un aliat apropiat al Damascului și a furnizat sprijin aerian în timpul recentului atac de la Idlib.

Legăturile dintre cele două țări au început să se deterioreze după ce Turcia a doborât un avion rus în 2015, dar s-au apropiat apoi, în 2016, mai ales în domeniul energiei și a problemelor cu Siria.

 

×
Subiecte în articol: redactor sef sputnik mahir boztepe