x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Renaşterea naţionalismului populist la Budapesta: „Umbra lui Horthy deasupra Ungariei”

Renaşterea naţionalismului populist la Budapesta: „Umbra lui Horthy deasupra Ungariei”

de Istvan Deak    |    12 Iun 2012   •   14:55
Renaşterea naţionalismului populist la Budapesta:  „Umbra lui Horthy deasupra Ungariei”

Jurnali[tii occidentali trateaza cu ingrijorare noua politica a premierului ungar Viktor Orban de reabilitate a lui Miklos Horthy. 'Umbra lui Horthy deasupra Ungariei', este titlul unui articol aparut marti in cotidianul austriac Der Standard. Aceasta dup` ce alte publica]ii [i chiar agen]ii de pres` au abordat aceea[i tem`.

'Considerat pe drept de tarile vecine un simbol al revizionismului, controversatul Horthy se bucura de noi elogii din partea Ungariei lui Orban Viktor. In mijlocul unei crize economice care a adus rata somajului la 12% si inca sperand c` FMI va debloca un credit de 15 miliarde de euro, in cercurile politice din Ungaria se discuta despre urmarile noului cult Horthy. Cine isi mai aduce aminte de regentul regatului fara rege, amiralul flotei dintr-o tara fara tarm, care a stat la conducerea Ungariei timp de 24 de ani? In cartea biografica 'Miklos Horthy' a istoricului american Thomas Sakmyster, acesta este descris ca fiind definitia anticomunismului, antisemitismului si a nationalismului extremist. Prin pactul facut cu Germania lui Hitler, Horthy se face complice la uciderea a 560.000 de evrei si a 400.000 de soldati si civili unguri, dar si pentru pierderea a aproape 40% din averea nationala. Pentru nationalisti el ramane omul cu ajutorul caruia Ungaria si-a recuperat de la Romania, Iugoslavia si Cehoslovacia, o serie de teritorii pierdute in urma Tratatului de la Trianon (1920)', scrie Der Standard. Astazi, Guvernul Orban il onoreaza cu statui, redenumeste strazi si piete dupa acesta, noteaz` publica]ia citat`, cu referire la Horthy. 'Pericolul real este pe de-o parte insidioasa, pe de alt` parte evidenta reabilitare a erei Horthy. Conditiile teatrale ale reinhumarii in Romania a unui scriitor, membru in Parlamentul Szalasi, precum si includerea lucrarilor a trei scriitori controversati ai acelor perioade in curricula scolara sunt de asemenea pasi simbolici. Ranile au nevoie de timp si nu se pot vindeca prin plantarea de steaguri in ele, avertiza dupa Primul Razboi Mondial Rainer Maria Rilke. Dupa esuarea reinhumarii scriitorului in Romania, presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a acuzat autoritatile romane de barbarie. Imixtiunea directa a politicienilor Fidesz in campania electorala din tarile vecine poate duce nu doar la o ruptura si o slabire a reprezentarii politice a minoritatii maghiare, ci si la o tensiune periculoasa cu guvernele aflate sub presiunea propriilor nationalisti', noteaza Der Standard.

|ntr-o analiz` pe aceea[i tem`, cotidianul socialist german Neues Deutschland remarc` faptul c`, dup` ce premierul Viktor Orban a fost constr~ns printr-un ultimatum dat de UE si de FMI sa faca un pas inapoi in problemele centrale ale politicii sale, el incearca sa dea lovitura printr-o nou` orientare politico-tactic`. 'Rescrierea trecutului nu este pentru populatia ungara nimic nou, asta se intampla de aproape doua decenii, chiar daca cheltuielile sunt foarte mari: pasapoarte noi, indicatoare rutiere noi, planuri noi de orase, timbru nou, strazi si piete sunt redenumite', adaug` jurnalistii de la Neues Deutschland. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×