x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Renunţarea la fumat poate creşte riscul de diabet

Renunţarea la fumat poate creşte riscul de diabet

de Mihaela Matachita    |    05 Ian 2010   •   00:00

Fumatul este unul dintre factorii de risc pentru declanşarea diabetului de tipul II, însă renunţarea la fumat poate să crească şi mai mult acest risc, potrivit unui studiu publicat în Annals of Internal Medicine Journal, citat de BBC.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Johns Hopkins University School of Medicine din Statele Unite arată că persoanele care renunţă la fumat prezintă un risc cu 70% mai mare de a dezvolta diabet de tipul II în primii şase ani după ce au renunţat la acest viciu, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodată. Riscul sporit de declanşare a diabetului ar putea proveni de la kilogramele în plus acumulate de obicei de persoanele care renunţă la fumat.

Însă nimeni nu ar trebui să folosească aceste concluzii drept scuză pentru a continua să fumeze, deoarece acesta provoacă maladii pulmonare, cardiace, atacuri cerebrale şi multe tipuri de cancer, avertizează cercetătorii.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 11.000 de adulţi care nu sufereau de diabet, între anii 1987-1989, şi care au fost monitorizaţi timp de 17 ani, medicii colectând la intervale regulate informaţii medicale despre concentraţia de glucoză din sânge şi greutatea corporală.

Diabetul de tipul II este o boală frecventă, care afectează capacitatea organismului de a folosi corect insulina. Aceasta este o substanţă sintetizată de pancreas şi are rolul de a scădea concentraţia zahărului din sânge. Supraponderalii, fumătorii şi cei care au antecedente în familie cu această maladie prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire.

×
Subiecte în articol: externe