x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reportaj BBC: Copiii ţiganilor din România, obligaţi să fure şi să cerşească în Madrid

Reportaj BBC: Copiii ţiganilor din România, obligaţi să fure şi să cerşească în Madrid

02 Sep 2009   •   00:00



Ţiganii au devenit un subiect de actualitate printre jurnaliştii din întreaga lume. BBC a realizat un reportaj pe tema copiilor din această etnie care sunt forţaţi să fure şi să cerşească pe străzile din Madrid. Mii de astfel de copii se află în această situaţie, notează BBC. Potrivit estimărilor realizate de oficiali, 95% dintre copiii ţiganilor care încalcă legea în Madrid provin din România.

Bancomatele din Madrid sunt "punctul de atracţie" al delincvenţilor ţigani. O persoană îi distrage atenţia utilizatorului cardului exact în momentul "crucial", când banii sunt pe punctul de a ieşi din aparat. În acel moment, un copil sustrage suma de bani şi fuge. Acesta este modul de operare.

Daniela vine din România. La numai 13 ani, ea povesteşte cum poate să "facă rost" de 300 de euro, în urma unui jaf, fără să rişte vreo pedeapsă. "Poliţiştii ne mai prind din când în când. Ne iau banii pe care îi avem asupra noastră. Ne duc apoi într-un centru pentru minori, iar cei de acolo ne dau drumul a doua zi".

"Îi dau banii mamei mele. Vrem să ne întoarcem în România şi să ne construim o casă. Însă, mai păstrez câte ceva şi pentru mine", povesteşte fata de 13 ani.

Autorităţile din Madrid susţin că 95% dintre copiii sub 14 ani care sunt prinşi furând pe străzile oraşului sunt ţigani din România, notează BBC, citat de antena3.ro.

Mai mult de 1.000 de ţigani care provin din România locuiesc în taberele aflate în suburbiile Madridului. Condiţiile lor de trai provoacă repulsie: şobolanii mişună printre gunoaie şi nu există nici un grup sanitar.

Toţi copiii din aceste tabere cerşesc sau fură în Madrid. În cazul în care nu aduc suficienţi bani acasă, mulţi dintre ei sunt bătuţi de cei care ar trebui să-i îngrijească. (V.A.)

×
Subiecte în articol: diaspora ţigani