x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Represiune împotriva comunităţii LGBT în Azerbaijan

Represiune împotriva comunităţii LGBT în Azerbaijan

28 Sep 2017   •   12:36
Represiune împotriva comunităţii LGBT în Azerbaijan

Autorităţile din capitala Azerbaijanului, Baku, au început o represiune aupra comunităţii LGBT, potrivit activiştilor din ţară. Raporturile sugerează că, în ultimele 10 zile, zeci de persoane homosexuale şi transsexuale au fost arestate. O persoană contactată de cei de la The Guardian a afirmat că a fost bătută în custodia poliţiei.

Homosexualitatea este legală în ţară, însă un sondaj publicat anul trecut a dezvăluit că Azerbaijanul este cea mai rea ţară, dintr-o listă de 49 de ţări europene, în care să fii homosexual.

“Au fost şi în trecut represiune asupra persoanelor LGBT, însă aceasta este mult mai mare, cu raiduri sistematice şi răspândite”, a spus un avocat din Baku, care ajută la coordonarea legală a apărării pentru cei arestaţi, Samed Rahimli.

“Acele raiduri nu sunt împotriva minorităţilor sexuale. Arestate sunt persoanele care au lipsă de respect faţă de cei din jur, enervează cetăţenii cu comportamentul lor, cât şi cei despre care poliţia sau autorităţile din sănătate cred că au boli infecţioase”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Eskhan Zakhidov. Zakhidov nu a explicat la ce se referă prin "comportament enervant" sau "lipsă de respect".

Alţi oficiali au afirmat că raidurile nu vizează, în special, comunitatea LGBT, ci că se concentrează pe oamenii care au legătură cu prostituţia şi că au început în urma plângerilor cetăţenilor din Baku.

The Guardian a discutat cu trei bărbaţi homosexuali, care afirmă că au fost prinşi în valul de arestări. Niciunul dintre aceştia nu a vrut să i se dezvăluie numele şi toţi afirmă că se ascund în Azerbaijan. Unul dintre bărbaţi a spus că a fost bătut la secţia de poliţie şi eliberat după ce a plătit suma de 150 manat (65 lire).”Poliţiştii mi-au spus că mă vor aresta, dacă mă văd din nou pe străzi. Acum îmi este frică să-mi părăsesc casa”, a spus acesta.

×
Subiecte în articol: azerbaijan lgbt represiuni arestari baku