x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe REPRESIUNE/La Chişinău oamenii sunt arestaţi în plină stradă

REPRESIUNE/La Chişinău oamenii sunt arestaţi în plină stradă

de Vitalie Calugareanu    |    20 Dec 2008   •   00:00
REPRESIUNE/La Chişinău oamenii sunt arestaţi în plină stradă

Lipsa unei justiţii independente, corupţia din sistemul judecătoresc, abuzurile puterii comuniste şi atacurile tot mai frecvente împotriva jurnaliştilor se întorc împotriva guvernării din Republica Moldova.



Jurnaliştii liberi şi oamenii care nu mai pot suporta nedreptatea par să fi făcut front comun, pentru a putea rezista în faţa abuzurilor puterii. De Ziua Poliţiei moldoveneşti, la Chişinău au fost înăbuşite două acţiuni de protest, iar una a fost zădărnicită - cazuri mediatizate, însă, pe toate căile posibile de către jurnaliştii liberi.

MĂGARI POLIŢIŞTI ŞI PORCI PROCURORI
Poliţiştii din Chişinău au reţinut un bărbat care a încercat să organizeze un protest inedit. De Ziua Poliţiei, el intenţiona să ducă în Piaţa Marii Adunări Naţionale un măgar şi porc – măgarul îmbrăcat în uniformă de miliţian sovietic, cu toate accesoriile, iar porcul, în haine de procuror. Astfel bărbatul vroia să atragă atenţia asupra dosarelor intentate, spune el, abuziv împotriva sa: "Trei reţineri abuzive în decurs de câteva luni, care sunt dovedite prin judecată că sunt abuzive şi un dosar fabricat la care eu nu am acces", a menţionat protestatarul.

Nu a ajuns, însă, prea departe cu animalele. Deşi protestul era legal, bărbatul nu a reuşit nici măcar să scoată patrupedele din curte, semn că a fost filat. Motivul iniţial invocat de poliţişti a fost că maşina cu care intenţiona să transporte animalele nu era în regulă. Pentru că maşina a fost reţinută de poliţie, bărbatul a scos animalele şi a pornit cu ele de funie spre centrul Chişinăului. A fost, însă, luat pe sus şi băgat în maşina Poliţiei.

MOTIVE FALSE
Protestatarul a fost dus la Comisariatul de poliţie unde se dădea o petrecere cu şampanie, aşa că uşa de la intrare s-a închis în faţa jurnaliştilor. Comisariatul de poliţie a anunţat că bărbatul a fost arestat pentru că ar fi urinat într-un loc public. "Fals!" - a strigat bărbatul în timp ce era silit să intre în maşina poliţiei. Ulterior el a declarat că a fost ţinut în celulă timp de cinci ore,  unde a fost bătut. Într-un final a fost dus în faţa instanţei, dar i s-a făcut rău şi procesul a fost amânat.

În aceeşi zi, un grup de tineri a încercat să protesteze în faţa Ministerului de Interne de la Chişinău împotriva arestării bradului Primăriei de către Poliţie. În timp ce mergeau pe stradă spre minister, aceştia au fost asaltaţi de poliţie: "Pur şi simplu am trecut strada... Ghenadie Brega avea un brad. A fost bruscat de poliţie, luat pe sus şi băgat cu forţa în maşina lor, fără nici un motiv", a subliniat un protestatar care a reuşit să fugă.

Un alt protestatar a fost luat din stradă şi urcat într-un troleibuz de unde nu i s-a mai permis să coboare. Un călător a filmat întreaga scenă cu telefonul mobil. În imagini, bărbatul le cere celor care îl ţineau să se legitimeze: "Eu vă rog să vă legitimaţi! Măcar unu din voi are un act de identitate? Eu sunt cetăţean liber într-un stat democratic! Aşa a spus Voronin. Daţi-vă la o parte! La o parte, daţi-vă!"

RAPOARTE FANTEZISTE
A treia acţiune de protest a avut loc la Primăria Chişinău. Aceasta a fost organizată de un grup de pensionari care au încercat să împiedice astfel majorarea tarifului la căldură. Oamenii l-au blamat pe preşedintele Consiliului Municipal Chişinău, social-democratul Eduard Muşuc, ales în această funcţie cu votul comuniştilor şi creştin-democraţilor.

Toate acestea se întâmplă în preajma campaniei electorale. Ca să-i ţină departe de pulsul străzii pe oficialii europeni care vin la Chişinău să monitorizeze climatul preelectoral, autorităţile moldovene comuniste îi plimbă pe aceştia prin beciurile de la Cricova şi Mileştii Mici, motiv pentru care, spun politicienii din opoziţie din Moldova, "apar nişte rapoarte fanteziste, în care se vorbeşte despre nivelul înalt al democraţiei din Republica Moldova".

×
Subiecte în articol: externe chisinau