x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cehia a efectuat un experiment cu otrava Noviciok!

Cehia a efectuat un experiment cu otrava Noviciok!

04 Mai 2018   •   09:54
Cehia a efectuat un experiment cu otrava Noviciok!

Republica Cehă a efectuat anul trecut un experiment cu agentul neurotoxic Noviciok, folosit pentru otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, a anuntat preşedintele ceh Milos Zeman.

 

"Cantitatea de otravă produsă a fost mică şi a fost distrusă după experimente", a precizat Zeman pentru televiziunea Barrandov. Londra a acuzat Moscova de otrăvirea lui Skripal şi a fiicei acestuia Iulia cu Noviciok pe 4 martie, în oraşul Salisbury (sud-vestul Angliei).

Cu referire la informatiile oferite de spionajul militar al tarii sale, liderul prorus al Cehiei a subliniat ca agentul neurotoxic folosit la otrăvirea celor doi a fost tip A-234, cel produs în Cehia fiind de tip A-230. Zeman a adaugat că experimentul a avut loc în noiembrie la un centru de cercetare militar din oraşul Brno.

"Ştim unde, ştim când, aşa că ar fi o ipocrizie să pretindem că nu s-a întâmplat nimic", a apreciat Zeman. Experţi susţin că există numai câteva laboratoare în lume care pot să producă agentul neurotoxic Noviciok.

Moscova a sugerat că agentul neurotoxic folosit în cazul Skripkal ar fi provenit din Marea Britanie, Cehia, Slovacia sau Suedia. Guvernul ceh a negat cu vehemenţă această ipoteză, premierul Andrej Babis afirmând că "Rusia a depăşit toate limitele".

AGERPRES

×