x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova ar putea lua o pauză în colaborarea cu FMI. Chicu privește spre Moscova

Republica Moldova ar putea lua o pauză în colaborarea cu FMI. Chicu privește spre Moscova

26 Noi 2019   •   19:30
Republica Moldova ar putea lua o pauză în colaborarea cu FMI. Chicu privește spre Moscova

Republica Moldova ar putea lua o pauză în colaborarea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a lăsat să se înţeleagă, marţi, premierul moldovean, Ion Chicu, într-o declaraţie televizată, specificând că aceasta s-ar putea întâmpla în cazul în care FMI nu va da dovadă de flexibilitate. Declarația lui Chicu intervine la scurt timp după ce noul guvern de la Chişinău a anunţat că negociază cu Rusia un împrumut de 500 de milioane de dolari, relatează portalul Deschide.md şi Reuters.

Şeful guvernului de la Chişinău a menţionat că, pe data de 20 martie 2020, expiră programul în curs cu FMI şi atunci se vor purta discuţii în vederea unui nou program.

„Am avut o discuţie cu şeful misiunii FMI în Republica Moldova. Ne propunem să discutăm cu ei perspectivele colaborării pe mai departe, după finalizarea programului curent care expiră la 20 martie. Noi, orice colaborare cu orice instituţie financiară, inclusiv FMI, o vedem doar din perspectiva intereselor Republicii Moldova”, a declarat Chicu, în cadrul emisiunii „Puterea a patra”, de la N4.

„Dacă FMI va fi suficient de flexibil pentru a accepta viziunea noastră, vom continua colaborarea, dacă nu vom avea flexibilitate, nu exclud că vom lua o pauză”, a declarat Ion Chicu, adăugând că mai sunt câteva condiţii care urmează să fie discutate cu FMI.

„Sunt unele condiţii asumate în august, care trebuiau îndeplinite de fostul guvern până la 31 octombrie. Din discuţii am înţeles că se va insista ca noi să le implementăm. O parte din ele îmi par absolut inacceptabile”, a mai spus Ion Chicu, citat de Jurnal.md.

„Avem în vedere orice cooperare cu partenerii externi prin prisma intereselor naţionale ale Moldovei. Ne-am angajat să investim o sumă importantă de bani în sfera socială”, a mai spus acesta.

Potrivit Jurnal.md, în septembrie, Consiliul Director al FMI a finalizat a patra şi a cincea evaluare a programului cu Republica Moldova, care presupune accesarea sumei de circa 46,1 milioane dolari. În total, programul Republicii Moldova cu FMI a fost aprobat la valoarea totală de circa 178,7 milioane dolari.

O nouă delegaţie a FMI urmează să efectueze o vizită în Republica Moldova, în perioada ianuarie - februarie 2020.

Conform Reuters, declaraţiile şi acţiunile premierului Chicu, care a efectuat o vizită la Moscova săptămâna trecută, sugerează un posibil viraj al Chişinăului spre Rusia, după ce precedentul guvern prooccidental a căzut prin moţiune de cenzură la 12 noiembrie, la numai cinci luni după instalare cu promisiunea de a combate corupţia.

Guvernul socialist minoritar al premierului Chicu doreşte să majoreze pensiile şi salariile în perspectiva alegerilor prezidenţiale, pe care actualul preşedinte prorus, Igor Dodon (foto), liderul de facto al Partidului Socialist, aflat la guvernare, speră să le câştige pentru a-şi reînnoi mandatul, fiind un susţinător al relaţiilor strânse cu Moscova.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: republica moldova Moscova FMI