x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova: Parlamentul dispune de o lună pentru a învesti noul guvern,în caz contrar riscă să fie dizolvat

Republica Moldova: Parlamentul dispune de o lună pentru a învesti noul guvern,în caz contrar riscă să fie dizolvat

17 Mai 2019   •   19:30
Republica Moldova: Parlamentul dispune de o lună pentru a învesti noul guvern,în caz contrar riscă să fie dizolvat

Parlamentul Republicii Moldova are la dispoziţie aproximativ o lună pentru a învesti noul guvern, în caz contrar riscând să fie dizolvat, în timp ce negocierile dintre principalele partide parlamentare trenează, iar preşedintele Igor Dodon ia în calcul tot mai probabil scenariul alegerilor anticipate, comentează vineri Radio Chişinău.

Scenariul cel mai probabil în actuala situaţie sunt alegerile parlamentare anticipate, întrucât partidele nu pot găsi un numitor comun, a afirmat joi seara Igor Dodon la un post de televiziune apropiat Partidului Socialiştilor (PS). El a reiterat că PS examinează doar posibilitatea unei alianţe cu Blocul ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/ plus Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/) şi exclude aproape complet eventuale negocieri cu Partidul Democrat (PD).

Igor Dodon a afirmat că dacă se va ajunge la alegeri anticipate, acestea, cel mai probabil, vor avea loc în luna octombrie, iar cele locale vor fi organizate în 2020.

Un responsabil al grupului parlamentar al PS, Vasile Bolea, a confirmat vineri pentru Radio Chişinău că discuţiile iniţiate anterior cu Blocul ACUM rămân blocate.

Pe de altă parte, deputatul PAS, Mihai Popşoi, susţine că Blocul ACUM aşteaptă în continuare Partidul Socialiştilor la discuţii. 'Noi de două ori i-am invitat, ei nu s-au prezentat şi discuţiile au rămas în aceeaşi etapă. Noi, împreună cu cetăţenii, sperăm să găsim o soluţie', a spus el.

Partidul Democrat a lansat invitaţii tuturor grupurilor parlamentare pentru a iniţia discuţii în vederea creării unei coaliţii, a amintit purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămuraru. El şi-a exprimat speranţa că alegerile parlamentare anticipate vor fi evitate.

Până în prezent au existat câteva runde de discuţii între reprezentanţi ai PS şi ai Blocului ACUM, dar părţile nu au ajuns la un numitor comun.

PS cere funcţia de preşedinte al forului legislativ, câteva portofolii importante în guvern, împuterniciri sporite pentru şeful statului şi câteva legi, inclusiv acordarea limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică. Blocul ACUM optează pentru un guvern minoritar şi adoptarea unui pachet de legi pentru aşa-numita 'dezoligarhizare' a statului.

Socialiştii au avut o întrevedere oficială şi cu democraţii, mediată de Igor Dodon, după care părţile au declarat că au divergenţe pe subiecte politice, aminteşte Radio Chişinău.

AGERPRES

×