x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diplomat UE: Justiţia este singura problemă majoră în apropierea Republicii Moldova de UE

Diplomat UE: Justiţia este singura problemă majoră în apropierea Republicii Moldova de UE

07 Aug 2013   •   14:08
Diplomat UE: Justiţia este singura problemă majoră în apropierea Republicii Moldova de UE

Corupţia este cea mai mare problemă a Republicii Moldova, iar reformarea justiţiei este un indicator cheie care va permite Republicii Moldova să avanseze în relaţiile cu Uniunea Europeană, a declarat miercuri şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău Dirk Schuebel, în cadrul unei conferinţe la care a fost lansat un proiect de asistenţă tehnică pentru reformarea justiţiei, informează agerpres.ro.

"Progresul înregistrat în sectorul justiţiei va fi un indicator important, care ne va ajuta să avansăm în dialogul bilateral în continuare. Sectorul justiţiei este singura problemă majoră pe care Republica Moldova trebuie să o abordeze în procesul de integrare europeană", a declarat Schuebel.

El a precizat că Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova 70 de milioane de euro pentru reformarea justiţiei şi îşi doreşte să vadă rezultate.

Premierul Iurie Leancă a precizat că reforma justiţiei şi, respectiv, combaterea corupţiei, reprezintă priorităţi ale actualului executiv.

Parlamentul de la Chişinău a adoptat la sfârşitul anului 2011 o Strategie pentru reformarea sectorului justiţiei, care prevede inclusiv majorarea salariilor angajaţilor din domeniu cu până la trei ori, până în 2016. În acest an, salariile magistraţilor au fost majorate cu aproximativ 35%.

Ministrul justiţiei Oleg Efrim a recunoscut miercuri că unele procese decurg anevoios, inclusiv pentru că unele din acţiunile prevăzute în 2012 nu au avut acoperire financiară.

×
Subiecte în articol: republica moldova