x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reteaua terorii - Gulaguri in estul Europei

Reteaua terorii - Gulaguri in estul Europei

de Anca Aldea    |    03 Noi 2005   •   00:00
Reteaua terorii - Gulaguri in estul Europei

Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, CIA a pus bazele unei retele secrete de inchisori in mai multe tari ale lumii, intre care si state din Europa de Est.

Dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, CIA a pus bazele unei retele secrete de inchisori in mai multe tari ale lumii, mai putin in Statele Unite.

In America exista o lege care interzice detinerea prizonierilor in izolare completa. Presata de contextul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, Agentia Centrala de Informatii (CIA) a infiintat inchisori secrete, denumite in dosarele clasificate "locuri negre" ("black-sites"), in opt tari de pe glob, intre care Thailanda, Afganistan, Guantanamo din Cuba si "mai multe democratii din Europa de Est". Initial, CIA a intentionat sa ascunda si sa interogheze suspectii despre care se credea ca sunt implicati direct in atentatele din "martea neagra" sau liderii Al-Qaeda, care reprezentau o amenintare iminenta.

LA SECRET. Cotidianul american Washington Post scrie ca reteaua secreta de inchisori este un instrument neconventional folosit de CIA in campania mondiala antitero. Ziarul nu spune care sunt tarile est-europene care si-au pus la dispozitie teritoriile pentru ca americanii sa-si aduca aici prizonierii, dar precizeaza ca unul dintre centrele de detentie secrete din Europa de Est este de tip sovietic. Surse contactate de Jurnalul National ne-au declarat ca printre "democratiile est-europene" amintite de Washington Post s-ar afla Polonia, Ungaria si Cehia. "Existenta si locatiile acestor centre de detentie sunt cunoscute unui numar foarte redus de oficiali din Statele Unite si, normal, de catre presedintii si de cativa ofiteri de informatii de rang inalt din tarile respective." Ziarul, care citeaza actuali sau fosti oficiali din cadrul serviciilor de informatii, precum si diplomati straini ai unor tari de pe trei continente dezvaluie ca numarul prizonierilor din inchisorile secrete sustinute in totalitate de CIA este de cel putin 100.

IERARHIE. Detinutii sunt impartiti in doua "clase". O "clasa" cu 30 de prizonieri considerati "persoane foarte importante in reteaua Al-Qaeda", care sunt inchisi in cel mai mare secret in centre finantate si administrate direct de CIA. Doua locatii de acest tip - din Thailanda si din Cuba - au fost inchise in 2003 si, respectiv, 2004. Si o a doua "clasa", de aproximativ 70 de "persoane cu influenta redusa in cadrul Al-Qaeda", care sunt tinute intr-un centru secret finantat tot de CIA, dar administrat de serviciile secrete din tarile gazda, printre care se numara Egipt, Iordania, Maroc, Afganistan. Thailanda, aflata in programul de inchisori secrete ale CIA, a anuntat ieri dupa-amiaza ca nu a pus la dispozitie americanilor un centru de detentie. Si CIA a dezmintit aseara ca ar detine o asemenea retea in lume.

DEZMINTIRI
Nici nu a aparut bine articolul din Washington Post, ca mai multe tari s-au si repezit sa nege ca ar avea vreo legatura cu inchisorile secrete. Ministrul Justitiei din Slovacia a declarat ca tara sa nu gazduieste nici un centru de detentie secret al Statelor Unite. La randul sau, ministrul ceh de Interne, Frantisek Bublan, a confirmat ca Praga a respins de curand o cerere formulata de americani pentru instalarea unei inchisori pe pamantul ceh. Si seful serviciilor secrete ungare, Andras Toth, a tinut sa sublinieze ca Ungaria nu a fost contactata de Statele Unite pentru a infiinta "inchisori secrete". Dintre celelalte tari mentionate de cotidianul american, Thailanda a negat categoric ca ar gazdui vreo inchisoare secreta. In timp ce iuresul starnit de articolul incriminator ia amploare, americanii tac malc, nici nu dezmint, nici nu confirma.

PE SEST
Statele Unite nu au nici un interes sa faca publice informatii legate de existenta acestor inchisori secrete. Pentru a reduce riscul unor condamnari politice atat in plan intern, cat si in strainatate si pentru a nu ajunge la situatia de a fi dat in judecat, Washingtonul prefera sa taca. Pe acest fundal, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a denuntat ieri refuzul SUA de a furniza informatii despre situatia prizonierilor detinuti in Afganistan, in Irak si la baza militara americana de la Guantanamo din Cuba. In 2004, comitetul ceruse informatii legate de statutul juridic si de tratamentul prizonierilor detinuti de SUA in strainatate. Washingtonul a intocmit un raport, potrivit caruia informatiile cerute nu intra in atributiile Comitetului ONU, care supravegheaza exclusiv aplicarea a dispozitiilor Pactului international privind drepturile civile si politice.

×
Subiecte în articol: externe secrete inchisori