x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Retragerea trupelor spaniole din Kosovo provoacă dezamăgire în SUA

Retragerea trupelor spaniole din Kosovo provoacă dezamăgire în SUA

21 Mar 2009   •   00:00

Anunţul retragerii spaniole din provincia sârbă Kosovo, care provoacă "dezamăgire" la Washington, şi materialul video subtitrat în farsi, de către preşedintele american Barack Obama, în care acesta lansează un mesaj de pace şi dialog Iranului constituie principalele subiecte abordate sâmbătă de cotidienele spaniole.



Retragerea din Kosovo provoacă prima dispută cu Obama, scrie El Pais, consemnând "profunda dezamăgire" iscată la Washington, în urma deciziei guvernului lui Jose Luis Rodriguez Zapatero. Preşedinţia cehă a UE califică retragerea din provincia sârbă drept regretabilă, iar SUA consideră că ministrul spaniol al apărării, Carme Chacon nu are dreptate: misiunea nu a fost îndeplinită. SUA sunt dezamăgite de Spania pentru retragerea trupelor din Kosovo, notează şi El Mundo, citându-l însă şi pe premierul spaniol, care consideră că decizia nu a provocat reacţii de nemulţumire din partea niciunui aliat.

Zapatero îl dezamăgeşte şi surprinde pe Obama când retrage trupele din Kosovo, scrie ABC, apreciind că răspunsul SUA este unul dur, iar alţi aliaţi europeni vorbesc de o decizie inacceptabilă. SUA, UE şi NATO critică guvernul spaniol pentru retragerea trupelor din Kosovo, notează sâmbătă şi La Razon, adăugând că responsabilul misiunii KFOR (de sub comanda NATO, la care iau parte militarii spanioli din Kosovo) dă asigurări că informaţia a ajuns la comandamentul aliat chiar în ziua anunţului lui Chacon.

Premierul Zapatero consideră însă logică retragerea din Kosovo, de vreme ce administraţia de aici formează o armată de stat, pe care Spania nu-l recunoaşte, scrie Publico, menţionând de asemenea că secretarul general al preşedinţiei guvernului, Bernardino Leon, merge la Washington pentru a explica decizia, şi susţine că are parte o atitudine înţelegătoare la Casa Albă.

SUA oferă un nou început Iranului, notează sâmbătă El Pais, după ce preşedintele Obama se declară încrezător că dialogul dintre cele două ţări va progresa cu respect, nu cu ameninţări, într-un material video subtitrat în farsi. El Mundo abordează de asemenea noul mesaj de pace lansat de Obama Iranului, apreciind că obiectivul urmărit de preşedintele american este să-i susţină pe reformiştii iranieni. SUA transmit Iranului cea mai amplă ofertă la dialog din ultimii treizeci de ani, scrie şi ABC, iar La Razon consideră că Obama surprinde lumea cu oferta de pace oferită ayatollahilor.

Uniunea Europeană a decis să dubleze ajutoarele economice pentru Est şi susţine cu 75 de miliarde de euro contribuţia la FMI, scrie El Pais în paginile sale economice, amintind că Bruxelles-ul va oferi până la 50 de miliarde de euro în fonduri destinate combaterii crizei. Europa va aproba în iunie măsuri de susţinere a entităţilor financiare, scrie şi ABC, iar La Razon aminteşte că UE pregăteşte un plan de atac pentru summitul G20 de la Londra, unde va cere reformarea FMI şi mai multă hotărâre în lupta împotriva evaziunii fiscale. UE îşi dublează fondul de ajutor pentru ţările estice, scrie şi Publico, amintind totodată că liderii europeni resping cererea SUA de a lansa noi planuri de investiţii împotriva crizei.

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez susţine în continuare că va naţionaliza filiala băncii spaniole Santander din Venezuela, notează cotidienele spaniole în paginile lor externe. Potrivit El Pais, banca susţine că nu s-a ajuns încă la niciun acord cu privire la preţul de achiziţie, iar La Razon observă că valul de naţionalizări anunţat de preşedintele Chavez este argumentat de acesta cu aprecierea că resursele băncilor sunt superioare chiar bugetului naţional. Chavez susţine că vrea să se folosească de bogăţia băncilor private pentru dezvoltare socială, scrie şi Publico, precizând de asemenea că liderul de la Caracas dă asigurări că va naţionaliza filiala Santander.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: externe kosovo scrie retragerea