x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Retrocedarea de către statul român a proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice, tratată prioritar de Statele Unite

Retrocedarea de către statul român a proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice, tratată prioritar de Statele Unite

31 Iul 2013   •   22:29
Retrocedarea de către statul român a proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice, tratată prioritar de Statele Unite
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Administraţia Statelor Unite tratează "în mod prioritar" problema restituirii de către statul român a proprietăţilor aparţinând Bisericii Greco-Catolice confiscate după anul 1945, conform unei scrisori publicate miercuri de Departamentul de Stat, informează mediafax.ro.

Scrisoarea are data de 9 iulie şi este semnată de Thomas B. Gibbons, subsecretar de Stat responsabil de Afaceri Juridice. Scrisoarea este un răspuns adresat unor membri ai Congresului SUA care ceruseră ajutorul secretarului de Stat John Kerry în iunie, potrivit MTI.

Congremenii - 13 republicani şi şapte democraţi - solicitaseră intervenţia lui Kerry în cazul modificării legislaţiei române privind retrocedarea proprietăţilor bisericeşti, care prelungeşte de la 5 la 10 ani perioada de aşteptare pentru restituirea proprietăţilor.

"Administraţia SUA a jucat un rol esenţial în încurajarea României să aplice o legislaţie care să ofere o soluţie corectă, transparentă şi rapidă pentru proprietarii de drept ai proprietăţilor confiscate sau naţionalizate de fostele regimuri fasciste şi comuniste din România", se arată în scrisoarea semnată de Gibbons.

"Emisarul special privind Holocaustul, ambasadorul Douglas Davidson, s-a deplasat la sfârşitul lunii mai la Bucureşti pentru a discuta despre această problemă cu Guvernul României, cu Parlamentul şi reprezentanţii societăţii civile", adaugă oficialul american.

O copie a scrisorii a fost pusă la dispoziţia MTI de Fundaţia ungară pentru Drepturile Omului, cu sediul la New York.

În 17 aprilie, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru Legea privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, care stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor. 

×