x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniune a ONU privind schimbările climatice în Brazilia, în plină polemică privind Amazonia

Reuniune a ONU privind schimbările climatice în Brazilia, în plină polemică privind Amazonia

20 Aug 2019   •   11:08
Reuniune a ONU privind schimbările climatice în Brazilia, în plină polemică privind Amazonia

Brazilia găzduieşte începând de luni în Salvador de Bahia (nord-est) o reuniune regională privind schimbările climatice coordonată de ONU, în plină polemică privind protejarea pădurii Amazoniene după controversatele luări de poziţie ale preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro, relatează AFP.

Peste 3.000 de participanţi (politicieni, membri ai unor ONG-uri, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale) din 26 de ţări participă până vineri la reuniunea numită "Săptămâna climatului din America Latină şi din Caraibe".

Discuţiile se vor concentra pe măsurile care trebuie luate pentru consolidarea angajamentelor naţionale pentru îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Această reuniune, organizată de asemenea în Asia şi în Africa, urmează să pregătească Summitul ONU privind schimbările climatice care va avea loc pe 23 septembrie la New York şi Conferinţa privind climatul (COP25), care va avea loc în decembrie la Santiago de Chile.

Chile a acceptat să găzduiască COP25 după ce preşedintele brazilian, care ameninţase să-şi retragă ţara din Acordul de la Paris, a renunţat la organizarea acesteia.

Reuniunea din Salvador de Bahia a fost de asemenea anulată în luna mai de ministrul brazilian al mediului, Ricardo Salles, care i-a acuzat pe participanţi că se folosesc de acest pretext pentru a face turism. El şi-a schimbat însă poziţia câteva zile mai târziu. În cele din urmă, Ricardo Salles şi-a confirmat săptămâna trecută participare la reuniune.

Preşedintele Jair Bolsonaro sprijină puternic expansiunea activităţilor agricole, iar despădurirea începută cu ani înainte de ascensiunea lui la putere continuă într-un ritm susţinut, mai ales în Amazonia, "plămânii planetei", şi provoacă tot mai multe conflicte cu populaţiile indigene. AGERPRES

×