x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniune la Viena pentru salvarea acordului nuclear cu Iran

Reuniune la Viena pentru salvarea acordului nuclear cu Iran

06 Iul 2018   •   14:48
Reuniune la Viena pentru salvarea acordului nuclear cu Iran

Miniştrii de externe din Iran şi cinci mari puteri (Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) s-au reunit vineri, la Viena, în tentativa de a salva acordul nuclear semnat în 2015, după retragerea Statelor Unite, întâlnire ce are loc pe fondul avertismentului Teheranului că propunerile de compensaţii prezentate până acum sunt insuficiente, relatează dpa. 

'Ne aflăm aici pentru a asculta soluţii practice, nu lozinci', a declarat şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, în capitala austriacă. 

Teheranul a condiţionat menţinerea înţelegerii de garanţii din partea celorlalte cinci puteri semnatare că nu va fi supus izolării economice din cauza sancţiunilor americane. 

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, la 8 mai, retragerea unilaterală a ţării sale din acord, deschizând calea unor noi sancţiuni americane împotriva Teheranului şi a companiilor care fac comerţ cu Iranul sau investesc în această ţară. 

Miniştrii de externe şi diplomaţi de rang înalt din Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania se întâlnesc la Viena pentru a discuta politici care să împiedice companiile să anuleze înţelegerile şi investiţiile în Iran din cauza măsurilor punitive ale Washingtonului. 

'Vrem să spunem astăzi clar Iranului că va continua să beneficieze economic de pe urma acestui acord', a declarat pentru presă ministrul german Heiko Maas, la sosirea la reuniune. 'În prezent căutăm posibilităţi de a păstra deschis canalul de tranzacţii financiare cu Iran', a menţionat el. 

Maas a recunoscut însă că Europa are capacităţi limitate de a compensa pierderile companiilor iraniene în viitor. 'Nu vom putea să contrabalansăm efectele retragerii companiilor din Iran pentru că afacerile lor din SUA sunt ameninţate de sancţiuni', a afirmat el. 

Preşedintele iranian le-a declarat telefonic, joi, cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Emmanuel Macron că planurile prezentate până acum sunt inadecvate. 'Pachetul este dezamăgitor şi nu conţine propuneri concrete şi practice pentru o soluţie', a declarat Rouhani, într-un comunicat emis de preşedinţia iraniană.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: acordul nuclear cu iran viena