x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuters: România reacţionează la presiunea UE

Reuters: România reacţionează la presiunea UE

de Agerpres    |    20 Mar 2012   •   20:17

Cazul judecatoarei Georgeta Buliga de la Curtea de Apel Iasi, condamnata la patru ani si jumatate de inchisoare pentru luare de mita, a fost unul minor, insa ar putea fi un indiciu ca Romania devine cu adevarat serioasa in legatura cu problema adanc inradacinata a coruptiei, dupa o serie de condamnari in ultimele luni ale unor politicieni de top, printre care si un fost prim-ministru, scrie Reuters.

Totusi, scepticii pot fi de inteles atunci cand vine vorba de o tara afectata atat de mult timp de coruptia guvernamentala si comerciala, mai noteaza Reuters.
Romania, care a aderat in 2007 la blocul comunitar, este a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana si considerata al treilea cel mai corupt membru al Uniunii. Bruxellesul si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarile in legatura cu lipsa de progres in condamnarea oficialilor de nivel inalt. Acest lucru a tinut Romania in afara spatiului Schengen de libera circulatie, alaturi de tara vecina Bulgaria, si submineaza dezvoltarea economica a celei mai sarace regiuni a UE.

In ultimul raport privind sistemul judiciar, Bruxellesul a salutat eforturile Romaniei in condamnarea unor oficiali de top, insa a precizat ca este nevoie de eforturi suplimentare, printre care o mai buna curatare a sistemului judiciar, sentinte mai dure si un grad mai mare de confiscare a averilor ilicite.

Cazul de cel mai inalt profil a fost condamnarea la doi ani de inchisoare a fostului premier Adrian Nastase. El ar fi primul fost premier trimis la inchisoare de la caderea comunismului in 1989, insa in acest caz se asteapta decizia in apel.

Mita afecteaza societatea romaneasca la toate nivelurile. Climatul de impunitate isi are originea inca in perioada comunista, cand tara era dominata de nepotism si favoritism.
Perceptia ca persoanele vinovate nu sunt investigate sau condamnate a incurajat astfel de practici si, in ciuda faptului ca recentele condamnari incep sa trimita un mesaj, este important ca aceia care sunt gasiti vinovati sa fie trimisi cu adevarat dupa gratii, spun analisti si diplomati.

Natura dubioasa a mitei ingreuneaza evaluarea impactului acesteia asupra economiei, insa exista indicii ca este un factor major care tine pe loc nu doar Romania, ci si alte foste state comuniste din

Europa Centrala si de Est. Mita este de asemenea o piedica majora pentru investitiile straine, care au fost de doar 1,9 miliarde de euro in 2011. Mai mult de o treime din directorii intervievati de Camera Americana pentru Comert au spus ca mita este unul din obstacolele de top pentru viitoare investitii.

×
Subiecte în articol: externe