x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revolta - Bataia pentru munca

Revolta - Bataia pentru munca

de Anca Aldea    |    18 Mar 2006   •   00:00
Revolta - Bataia pentru munca

Haosul s-a instalat in institutiile de invatamant din Franta. Studenti si elevi de liceu nemultumiti protesteaza de doua luni fata de o lege care permite angajatorului unui tanar de pana la 26 de ani sa il concedieze fara nici un motiv in primii doi ani de la angajare.

Controversata lege - "Contract pentru primul loc de munca" (CPE) - a scos sindicatele studentesti in strada pe tot teritoriul Frantei.

BARICADATI IN SCOALA. Universitatea Sorbona din Paris, simbolul revoltei studentesti din mai 1968, a fost scena unui haos greu de imaginat. Joi seara, au avut loc confruntari violente intre zeci de mii de tineri protestari si fortele de ordine. Cateva sute de manifestanti au aruncat cu fumigene si sticle incendiare asupra fortelor de ordine, care au replicat cu tiruri de gaze lacrimogene, a declarat, pentru AFP, un jurnalist. Aproximativ 200 de studenti care s-au baricadat in ultimele trei zile in salile de studiu de la Sorbona au fost scosi cu forta de 80 de politisti.

"Jos statul, politistii si patronii" strigau manifestantii furiosi, care aveau fetele acoperite cu masti sau cu glugi. Nu a fost prima zi de proteste violente si, probabil, nu va fi nici ultima. Ministerul de Interne a anuntat ieri ca numarul total al manifestantilor din intreaga Franta a fost de 257.500, iar organizatorii mitingurilor au evaluat aceasta cifra la 500.000, potrivit AFP. La Paris, politia a retinut circa 300 de protestatari. Pe ansamblu, mobilizarea impotriva legii CPE a fost uimitoare, apreciaza presa franceza. Potrivit Le Monde, organizatorii protestelor au anuntat ca pe putin 25.000 de persoane au manifestat la Bordeaux, 15.000 la Marseille, 12.000 la Lille, 10.000 la Clermont-Ferrand si la Angers si 8.000 la Lyon.

CALM POLITIC. Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a dat ieri asigurari ca Executivul este gata sa se aseze la masa tratativelor cu sindicatele studentesti, scrie editia online a cotidianului Le Monde. El a lansat un apel la calm pentru anuntatele proteste din cursul zilei de astazi, organizate de sindicatele salariatilor si de organizatiile de studenti si liceeni. Chirac a insistat asupra faptului ca legea CPE reprezinta "un element important" al politicii privind somajul in randurile tinerilor. Premierul Dominique de Villepin i-a tinut isonul presedintelui francez Jacques Chirac, declarand deschis dialogul pe marginea controversatei legi.

OPINIE "Au existat cateva sute de delincventi care au venit sa se ia la bataie. Printre acestia s-au aflat extremisti de stanga, de dreapta, huligani, derbedei din cateva cartiere, anarhisti, care au venit, de fapt, sa se bata cu politia si cu jandarmii. Sper ca Justitia ii va pedepsi dur pe cei arestati" - Nicolas Sarkozy, ministrul de Interne al Frantei
×
Subiecte în articol: externe