x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revolta contra mumiilor

Revolta contra mumiilor

de Irina Cristea    |    Marina Constantinoiu    |    30 Ian 2011   •   20:10
Revolta contra mumiilor
Sursa foto: Goran Tomasevic/Reuters

149069-goran-tomasevic-reuters-2011-01-29t171316z-1197489846-gm1e71u03gm01-rtrmadp-3-egypt.jpgCea de-a şasea zi de proteste des­făşurate în mai multe oraşe din Egipt a indicat clar că manifestanţii nu au de gând să renunţe până când pre­şe­dintele Hosni Mubarak nu va re­nunţa la puterea de care se agaţă de 30 de ani. Oamenii ieşiţi în stradă n-au părut deloc impresionaţi de încer­ca­rea lui Mubarak de a calma spi­ri­tele desemnând un nou premier şi un vicepreşedinte. "Oamenii nu mor pe străzi ca să-şi schimbe el miniştrii. Noi cerem o democraţie adevărată, cu mandate prezidenţiale limitate. Numai că el se face că nu ne aude", declara ieri, pentru BBC, unul dintre manifestanţi.

Ieri, manifestaţiile au degenerat în haos: locuitorii din Cairo s-au organizat în patrule, pentru a preveni jafurile şi spargerile din cartiere, mii de deţinuţi au evadat din penitenciarele Wadi Natroun şi Demu. O centură de tancuri blochează anumite zone din Cairo, iar oraşul era survolat ieri de avioane şi de elicoptere militare, men­ţi­nând tensiunea şi alimentând specu­la­ţiile privind o eventuală intervenţie armată contra protestatarilor.

Dacă mulţi analişti încă se în­trea­bă dacă masele vor reuşi să-l de­tro­ne­ze pe Mubarak, alţii se întreabă deja ce va urma dacă această revoltă va pune capăt celor 30 de ani de regim forte. Cine i-ar putea succede lui Mu­barak şi pe mâinile cui ar putea intra una dintre cele mai influente state din lumea arabă? Actuala Opoziţie din Egipt este împărţită în "bi­se­ri­cu­ţe", divizate din punct de vedere ideo­logic, dar şi în ceea ce priveşte relaţiile personale dintre liderii lor. Analişti ci­taţi de BBC apreciază că, dacă astăzi ar avea loc alegeri libere şi demo­cra­tice în Egipt, marele învingător va fi Fră­ţia Musulmană, cea mai bine or­ga­nizată şi cea mai susţinută mişcare de opoziţie. Acest lucru ar însemna în­deplinirea uneia dintre "profeţiile" cu care Hosni Mubarak îşi pleda cau­za în dialogul internaţional – preluarea puterii de islamişti.

Până de curând, Frăţia Musulmană s-a ferit să îşi asume prim-pla­nul în Egipt. Unul dintre liderii miş­că­rii, Essam El Erian, declara, pentru BBC, că Occidentul trebuie să res­pec­te dorinţele şi credinţa religioasă a egiptenilor, că islamul este perfect compatibil cu democraţia, că este fa­vo­rabil principiului rotaţiei la putere şi drepturilor şi responsabilităţilor egale pentru toţi cetăţenii. O atitudine interpretată drept echilibrată, mai ales dacă termenul de com­pa­ra­ţie este declaraţia făcută sâmbătă de liderul iordanian al Frăţiei Musulmane, Hammam Saeed. Acesta a aver­tizat că revolta din Egipt va cuprinde şi Orientul Mijlociu şi că arabii îi vor înlătura pe liderii aliaţi cu Statele Unite, potrivit Associated Press. Un nume care a fost asociat frecvent, în ultimii ani, cu ideea de succesor al lui Hosni Mubarak este cel al fostului şef al Agenţiei In­ter­na­ţionale pentru Energie Atomică, Mohamed ElBaradei.

Respectat atât în Egipt, cât şi în plan internaţional şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, ElBaradei trece, potrivit BBC, drept persoana potrivită pentru a conduce un Egipt democratic. Re­venit în ţară săptămâna trecută, pentru a lua parte la proteste, Mohamed ElBaradei, susţinut de formaţiunea politică Asociaţia Naţională pentru Schimbare, a declarat că Frăţia Mu­sulmană ar trebui acceptată drept partid politic şi a lucrat cu această mişcare pentru a redacta o petiţie prin care solicită  schimbări în Consti­tuţia ţării. Un alt posibil înlocuitor al lui Mubarak ar fi liderul Ligii Arabe, Amr Moussa, fost ministru de Ex­ter­ne. Generalul Omar Su­lei­man, director al serviciilor de infor­ma­ţii şi proaspăt desemnat de Mu­barak drept vicepreşedinte al ţării, trece, la rândul său, drept un posibil succesor. Caz fericit pentru SUA, întrucât Suleiman împărtăşeşte viziu­nea lui Mubarak pe dosare vitale – re­laţia Egiptului cu Iranul, cu Israelul şi cu SUA.

Opozanţii lui Mubarak, finanţaţi de SUA
Statele Unite au contribuit direct la dezvoltarea forţelor care i se opun preşedintelui Mubarak, titra, zilele trecute, cotdianul Aftenposen, po­tri­vit AFP. Aftenposen cita docu­men­te obţinute de site-ul Wiki­Leaks, care arată că SUA au oferit zeci de milioane de dolari organizaţiilor pentru promovarea de­mo­cra­ţiei din Egipt, în defavoarea pre­şe­dintelui Hosni Mubarak. Agen­ţia SUA pentru Dezvoltarea Inter­na­ţio­nală (USAID) ar fi alocat 66,5 mi­li­oane de dolari pentru 2008 şi 75 de milioane de dolari pentru 2009 unor programe egiptene pentru de­mo­cra­ţie şi bună guvernare, conform unei note a Ambasadei americane din Cairo, datând din 6 decembrie 2007. "Programele administraţiei americane încearcă să creeze instituţii democratice şi să susţină vo­cile celor favorabili schimbării în Egipt", se mai arăta în nota diplomatică americană. Sumele oferite de SUA pentru promovarea de­mo­cra­ţiei acopereau şi programe ale Gu­vernului egiptean.
● Irina Cristea

Evitaţi călătoriile în Ţara piramidelor
Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în această ţară. Românilor care sunt deja în Cairo sau în alte lo­ca­lităţi în care se produc violenţe sau celor care, în ciuda avertismentelor, se deplasează în Egipt li se recomandă să aştepte până la o eventuală restabilire a ordinii şi să evite să iasă în stradă. Ei sunt sfătuiţi să ia legătura cu Ambasada României din Cairo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând Ambasadei datele lor personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. De asemenea, ei trebuie să ţină cont de faptul că legăturile de comunicaţie pot suferi întreruperi. Datele de contact ale Ambasadei României la Cairo, de unde românii pot obţine informaţii, sunt: Telefon direct: (00202) 2735.95.46; Web: http://cairo.mae.ro , E-mail: roembegy@link.net; Secţia Consulară: Telefon: (00202) 2735.53.26; E-mail: roegyvisa@tedata.net.eg. 
● Sânziana Stancu

Israelul, lăsat fără aliaţi în Orientul Mijlociu
În urma revoltei fără precedent din Egipt, Israelul pare a fi, în acest mo­ment, singur, fără aliaţi în regiune. Aceasta este concluzia la care a ajuns Itamar Eichner, care semnea­ză un editorial pentru publicaţia online israeliană Ynetnews.com. Potrivit lui Eichner, totul a început în urmă cu doi ani, o dată cu pră­bu­şi­rea alianţei strategice dintre Israel şi Turcia. După ce premierul is­raelian Benjamin Netanyahu a ve­nit la putere, l-a cultivat pe pre­şe­dintele egiptean Hosni Mubarak, reuşind să formeze o alianţă cu aces­ta, având în comun teama că Ira­nul va reuşi să penetreze în re­giu­ne. Premierul a reuşit să-l con­vingă pe Mubarak de bunele sale in­tenţii. Mubarak, chiar dacă nu a fost ocolit de critici, i-a dat o şansă lui Netanyahu. Acum, prin declinul regimului lui Mubarak, Netanyahu rămâne fără nici un aliat arab. Dacă Omar Suleiman, acum în postul de vicepreşedinte, îl va înlocui în cele din urmă pe Mubarak, acest lucru va fi de bun augur pentru relaţiile egipteano-israeliene.

Pe de altă par­te, în viitorul apropiat, Egiptul va fi preocupat cu problemele sale interne şi nu se va mai implica se­rios în procesul de pace. Prin ur­ma­re, la est, Israelul a rămas cu suspiciosul regim al regelui Abdullah, care dă vina pe Israel pentru impasul diplomatic, refuză să-l întâl­neas­­că pe Netanyahu şi crede că situaţia se va agrava.
●Marina Constantinoiu

×
Subiecte în articol: externe