x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revoltă: Suedezii au întors armele contra imigranților  

Revoltă: Suedezii au întors armele contra imigranților  

de Şerban Mihăilă    |    25 Oct 2016   •   10:48
Revoltă: Suedezii au întors armele contra imigranților  
Sursa foto: JOHAN NILSSON/EPA

Politica ușilor deschise promovată de guvernul de la Stockholm pare să fi distrus în mod ireversibil armonia socială în cea mai liberală dintre națiunile europene.

Pe fondul unui val de violențe fără precedent, suedezii au ajuns la capătul răbdării și s-au întors împotriva imigranților care le-au invadat țara.

Timp de decenii, Suedia a fost consideră o „superputere umanitară”, făcându-și un titlu de glorie din acceptarea necondiționată și adăpostirea celor care fugeau din calea războiului și a persecuțiilor. Violențele și atacurile de natură sexuală comise în ultimul an de imigranți i-au determinat însă pe toleranții suedezi să incendieze o serie de centre pentru refugiați și să devină tot mai receptivi față de discursurile formațiunilor de extremă dreaptă.

Popularitatea democraților suedezi, de dreapta, a crescut spectaculos în ultimele luni, iar locațiile centrelor pentru imigranți nu mai sunt făcute publice de către autorități. Suedia, o țară cu 9,8 milioane de locuitori, a primit 163.000 de solicitanți de azil, în 2015, scrie publicația „Daily Express”.

Între aceștia figurează 35.400 de minori fără însoțitor, de nouă ori mai mulți decât în anul precedent. Autoritățile de la Stockholm se tem, însă, că foarte mulți dintre „copiii” refugiați mint în legătură cu vârsta lor, fiind, în realitate, adulți care încearcă să obțină pedepse pentru minori, în cazul unor infracțiuni pe care le-au comis. În 2015, autoritățile au „ajustat” vârsta a 667 de minori, mai scrie publicația britanică.

„Imigrația a distrus Suedia” - mama unei asistente sociale ucise de un tânăr somalez

 

Crime și atacuri sexuale

Opinia publică suedeză a luat foc după o serie de agresiuni sexuale comise de imigranți, precum și  după uciderea unei asistente sociale, de 22 de ani, înjunghiată la un azil pentru copii fără însoțitor de către un tânăr somalez care pretindea că are 15 ani. Într-un alt caz de o cruzime extremă, un afgan care susținea că are 15 ani a violat în mod repetat o fată de aceeași vârstă, la o clinică psihiatrică pentru copii din Stockholm.

O analiză dentară cerută de autorități a relevat, însă, că vârsta reală a agresorului este de 19-20 de ani. În timp ce ajutoarele sociale au început să fie tăiate pentru solicitanții de azil, pe ușile centrelor de primire a refugiaților au apărut mesaje ultimative, care cer imigranților să părăsească Suedia. Toate cazurile de violență provocate de imigranți par să fi transformat tradiționala bunăvoință a suedezilor într-o reacție vehementă de respingere față de cei care caută adăpost într-o țară considerată până nu demult un centru al liberalismului european.

La comemorarea a 60 de ani de la revolta anticomunistă din Ungaria, șeful executivului de la Budapesta, Viktor Orban, a declarat că țara sa trebuie să se opună „sovietizării” forțate ordonate de Bruxelles și să își apere granițele împotriva imigranților. „Oamenii care țin la libertatea lor trebuie să salveze Europa de la sovietizare, precum și de oamenii care vor să ne spună cu cine să trăim în țările noastre”, a spus Orban. „Vrem să fim o națiune europeană, nu o naționalitate din Europa”, a adăugat el.

×
Subiecte în articol: suedia imigranti refugiati revolta