x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revolvere si alte arme de aur. Cine le cumpara

Revolvere si alte arme de aur. Cine le cumpara

06 Feb 2018   •   13:52
Revolvere si alte arme de aur. Cine le cumpara

Vizat de un dosar penal de delapidare a bugetului de stat, premierul in exercitiu al Daghestanului, Abdusamad Gamidov, a fost perchezitionat si acasa, unde i sa gasit un pistol TT aurit. Nu este primul caz cand inalti functionari ai statului rus sunt surprinsi cu arme de foc de culoarea aurului.

 

Intr-unul dintre filmele cu James Bond, agentul MI-6 primeste un glont de aur, cu care un cunoscut criminal isi ucidea victimele folosind o arma confectionata din acelasi metal. BBC a incercat sa stabileasca de ce, in viata reala, oamenii cumpara astfel de revolvere, pusti, mitraliere, ba chiar aruncatoare de grenade.

O arma de foc din aur sau aurita fie se primeste cadou, fie este oferita pentru servicii speciale, fie este comandata de oamenii cu bani care vor sa se laude cu statutul lor. Cat costa? De cateva ori mai mult decat una obisnuita. Spre exemplu, pretul unui pistol Beretta cu tragaci de aur este de doua-trei ori mai mare decat cel al unui analog in serie.

Pustile de vanatoare placate cu aur pot ajunge pana la zeci, ba chiar sute de mii de euro, in functie de dorintele si posibilitatile financiare ale cumparatorului.

O arma fabricata in totalitate din aur poate trage? Da, raspund expertii, dar nu inainte de a fi supus unor deformari. In plus, o asemenea "jucarie" poate fi utilizata doar de cateva ori, la niste costuri uriase. Problema este ca aurul este un metal relati moale, care nu suporta presiuni deosebite.

De fapt, metalul pretios este folosit in special pentru ornamente. De aceea, este mai corect sa se spuna despre o arma ca este aurita. Iar portiunile acoperite cu aur sunt, de regula, suprafetele de otel.

Cand au intrat in Bagdad, in 2003, trupele amaricane au descoperit in jur de 20 de arme aurite, printre altele si o pusca automata Kalasnikov, care a apartinut fiului dictatorului irakian Saddam Hussein, Uday. Era un cadou primit de la tatal sau. In 2009, cu un pistol aurit a fost ucis, in Dubai, rusul Sulim Iamadaev.

×