x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rezerve uriaşe de apă dulce, descoperite în solul de sub oceane

Rezerve uriaşe de apă dulce, descoperite în solul de sub oceane

09 Dec 2013   •   16:23
Rezerve uriaşe de apă dulce, descoperite în solul de sub oceane

Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit rezerve uriaşe de apă dulce sub fundul oceanelor, rezerve care ar putea fi exploatate de către comunităţile de pe coastele continentelor.

Potrivit unui raport publicat în revista Nature, aproximativ 500.000 de kilometri cubi de apă dulce ar exista în rezervoare subterane lângă Australia, China, America de Nord sau lângă Africa de Sud.

"Volumul de apă descoperit este de o sută de ori mai mare decât toată apa extrasă din pământ, pe continente, în ultimul secol", scrie conducătorul studiului, doctorul Vincent Post. "Să aflăm de aceste rezerve este o veste extraordinară, pentru că această apă ar putea susţine comunităţile de pe coaste timp de zeci de ani".

Potrivit doctorului Post, oamenii de ştiinţă ştiau de existenţa apei dulci sub fundul oceanelor însă nu credeau că există în cantităţi atât de mari. Cercetătorii au explicat că apa de ploaie s-a infiltrat în pământ în aceste zone de lângă coaste cu sute de mii de ani în urmă, când aceste porţiuni nu erau încă acoperite de apele oceanelor.

În urmă cu 20.000 de ani, nivelul apelor a crescut, din cauza topirii calotelor polare, iar zonele cu astfel de pânze freatice au fost acoperite de mări. Apa dulce a rămas relativ separată de apa sărată datorită depunerilor de lut sau argilă, care formează acum fundul oceanelor, contaminarea fiind minimă.

Autorii studiului spun că se poate accesa această apă dulce fie forând direct prin fundul oceanelor, fie forându-se pe coastă şi accesându-se rezervele prin conducte.

"Această apă este mult mai puţin sărată decât apa mării. Asta înseamnă că se va consuma mult mai puţină energie pentru purificare decât în cazul desalinizării apei de mare. Apa dulce pe planeta noastră se împuţinează din ce în ce mai mult, deci o astfel de descoperire este foarte semnificativă şi ne oferă oportunitatea de a face faţă mai bine secetelor şi penuriei de apă pe continente", spune Post.

Studiul atrage însă atenţia că apa dulce rămâne o resursă ne-regenerabilă şi trebuie folosită cu grijă. 

×
Subiecte în articol: apa dulce rezerve apa apă fundul oceanului