x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Riadul a fost vizitat de două rachete balistice dinspre Yemen

Riadul a fost vizitat de două rachete balistice dinspre Yemen

09 Mai 2018   •   18:32
Riadul a fost vizitat de două rachete balistice dinspre Yemen

Două rachete balistice lansate de rebeli houthi din Yemen - susţinuţi de Iran - au vizat miercuri capitala saudită Riad, a indicat purtătorul de cuvânt al coaliţiei care intervine militar împotriva rebelilor, relatează AFP şi Reuters. 

Apărarea antiaeriană saudită a interceptat una dintre rachete, iar cealaltă a căzut într-o zonă deşertică la sud capitală, a precizat colonelul Turki al-Maliki. 

Potrivit acestuia, rachetele au fost trase "orbeşte" în direcţia Raidului "cu intenţia de a lovi zone locuite", la originea tirurilor aflându-se "militanţi şi terorişti vasali ai Iranului" care ameninţă "securitatea Arabiei Saudite, a regiunii şi a lumii". 

Tirurile au survenit a doua zi după anunţarea de către preşedintele american Donald Trump a retragerii SUA din acordul nuclear cu Iranul. Riadul a declarat că susţine decizia preşedintelui american. 

Rebelii houthi din Yemen şi-au intensificat lansările de rachete balistice în direcţia Arabiei saudite, inclusiv a capitalei Riad, începând din noiembrie anul trecut, Arabia saudită intervine din martie 2015 în Yemen, în fruntea unei coaliţii care vizează reinstalarea guvernului recunoscut pe plan internaţional la Sanaa, capitala yemenită controlată în prezent de houthi. Rebelii controlează de asemenea nordul şi o bună parte din vestul ţării. 

Războiul din Yemen s-a soldat cu circa 10.000 de morţi şi peste 54.000 de răniţi şi a provocat, potrivit ONU, "cea mai gravă criză umanitară din lume".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: rachete balistice yemen riad arabia saudita