x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vlad Filat a fost reţinut de procurorii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA)

Vlad Filat a fost reţinut de procurorii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA)

15 Oct 2015   •   15:24
Vlad Filat a fost reţinut de procurorii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA)

UPDATE: Liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, a ajuns joi la Centrul Naţional Anticorupţie, la puţin timp după ce acestuia i s-a retras imunitatea parlamentară de către legislativul de la Chişinău, fostul premier fiind suspectat de acte de corupţie şi implicare directă în fraude financiar-bancare, transmite agenţia Unimedia.

Potrivit sursei citate, Vlad Filat a ajuns la sediul CNA cu maşina proprie, el fiind escortat de către ofiţerii instituţiei.

Procurorii urmează să stabilească dacă liderul liberal-democrat va fi reţinut şi pentru cât timp.

Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi a parlamentului de la Chişinău s-a pronunţat joi, cu opt voturi pentru şi trei împotrivă, pentru ridicarea imunităţii deputatului Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat şi fost prim-ministru al Republicii Moldova, informează Radio Chişinău.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a solicitat anterior, în plenul legislativului, retragerea imunităţii lui Vlad Filat în vederea anchetării acestuia pentru presupuse acte de corupţie şi implicare directă în fraude bancare. Procurorul a susţinut că actele incriminate lui Vlad Filat sunt deosebit de grave şi că ancheta în cazul dispariţiei miliardului de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova va fi grav periclitată în cazul în care deputaţii nu vor da curs cererii sale.

Conform materialelor prezentate de şeful legislativului, Andrian Candu, în perioada în care a exercitat funcţia de premier, Vlad Filat ar fi primit de la omul de afaceri Ilan Shor bunuri şi servicii, inclusiv pentru ca statul să cedeze pachetul majoritar de acţiuni de la Banca de Economii, iar ulterior acesta să fie numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie al instituţiei bancare.

Vlad Filat a declarat că este vorba de un dosar politic, fabricat la comanda politicianului şi omului de afaceri Vlad Plahotniuc, unul din rivalii săi politici, care ar controla sistemul de justiţie din Republica Moldova.

Potrivit Unimedia, problema ridicării imunităţii lui Vlad Filat urmează să fie dezbătută chiar joi în plenul legislativului, o decizie în acest sens fiind luată de Biroul permanent al parlamentului Republicii Moldova.

Sursa: Agerpres

×