x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ripostă israeliană în Fâșia Gaza, după atacul teroriștilor palestinieni asupra orașului Tel Aviv

Ripostă israeliană în Fâșia Gaza, după atacul teroriștilor palestinieni asupra orașului Tel Aviv

15 Mar 2019   •   10:17
Ripostă israeliană în Fâșia Gaza, după atacul teroriștilor palestinieni asupra orașului Tel Aviv

Armata israeliană a efectuat vineri 100 de lovituri asupra poziţiilor deţinute de mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza, ca ripostă la tirurile cu rachete dinspre enclava palestiniană în direcţia regiunii Tel Aviv în seara zile de joi, incidente survenite într-o perioadă cu riscuri ridicate, potrivit France Presse.
'Avioane de luptă, elicoptere de atac şi aviaţia israeliană în ansamblul său au atacat în noaptea de joi spre vineri o sută de ţinte ale organizaţiei teroriste Hamas în Fâşia Gaza', se afirmă într-un comunicat al armatei, care menţionează că printre ţintele lovite figurează un important centru de fabricare a rachetelor şi un complex de unde Hamas îşi dirijează activităţile în Cisiordania, un alt teritoriu palestinian situat la o distanţă de câteva zeci de kilometri de Fâşia Gaza.
Surse din cercuri de securitate din Gaza au confirmat 100 de lovituri aplicate în aproximativ 40 de locuri de-a lungul enclavei.
Conform informaţiilor preliminare, un singur cuplu de palestinieni a fost rănit în sudul Fâşiei Gaza.
Aceste acte de ostilitate şi reacţia dură a Israelului reprezintă ultima manifestare a tensiunilor ce persistă între Israel şi grupările armate palestiniene, care s-au ciocnit din nou în 2018, după trei războaie din 2008.
Ele intervin într-o perioadă extrem de volatilă, când regimul de încetarea focului de ambele părţi rămâne fragil, iar Israelul este în plină campanie electorală.
Acest nou episod de escaladare a început joi seara când două rachete au fost lansate dinspre Fâşia Gaza în direcţia regiunii Tel Aviv, capitala economică şi culturală a Israelului. Nu s-au înregistrat răniţi sau distrugeri.
În total, armata israeliană a informat vineri dimineaţa cu privire la patru rachete lansate dinspre Fâşia Gaza, dintre care trei au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome.
Hamas şi aliatul său Jihadul Islamic şi alte mişcări islamiste au dezminţit că ar fi la originea tirurilor în direcţia Tel Aviv, sugerând că le-ar fi comis grupări rivale.
Cu toate acestea, Israelul atribuie Hamas responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în Fâşia Gaza, întrucât aceasta deţine controlul în enclavă.
În urma tirurilor cu rachete s-a declanşat alerta aeriană cu sunet strident de sirene, determinând autorităţile să deschidă adăposturile subterane pentru civili.
Israelul ripostează sistematic la astfel de tiruri, dar faptul că Tel Aviv, aflat la o distanţă de zeci de kilometri de Fâşia Gaza, ar putea fi ameninţat a conferit o acuitate deosebită acestor acte de agresiune.
Mai mult, Israelul se află în plină campanie electorală, incidentul intervenind cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative din 9 aprilie, iar premierul Benjamin Netanyahu şi principalii săi rivali pun accentul pe securitate.
De altfel, premierul israelian i-a convocat urgent joi seara pe responsabilii din domeniul securităţii.
'A venit momentul să sfârşim o dată pentru totdeauna cu Hamas', a declarat unul dintre rivalii lui Netanyahu, ministrul educaţiei Naftali Bennett, cerându-i premierului un plan detaliat în acest scop.
Şeful guvernului susţine că nu va ezita să declanşeze o operaţiune de anvergură dacă va fi nevoie. Cu toate acestea, Netanyahu pare să prefere mai degrabă să aplaneze tensiunile cu palestinienii decât să se angajeze în operaţiuni cu consecinţe incerte într-o perioadă electorală, notează AFP. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Israel fasia gaza