x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Risc terorist major în Yemen. Americanii şi britanicii îşi evacuează personalul diplomatic

Risc terorist major în Yemen. Americanii şi britanicii îşi evacuează personalul diplomatic

06 Aug 2013   •   14:23
Risc terorist major în Yemen. Americanii şi britanicii îşi evacuează personalul diplomatic

Statele Unite au făcut marţi apel la cetăţenii americani să părăsească Yemenul imediat. Washingtonul a ordonat, de asemenea, evacuarea personalului diplomatic neesenţial al Ambasadei SUA în Yemen “din cauza potenţialului continuu pentru atacuri teroriste”, informează AFP şi AP. La rândul ei, Marea Britanie a evacuat temporar marţi tot personalul ambasadei sale din Yemen din cauza pericolului terorist.

Alertă globală

Acest avertisment al Departamentului de Stat al SUA intervine după închiderea mai multor ambasade şi consulate americane în Orientul Mijlociu şi Africa, în contextul unor ameninţări cu atentate din partea reţelei teroriste Al-Qaida, în special în Yemen. Conform media americane, Washingtonul a decis să-şi închidă ambasadele şi consulatele în urma interceptării unor mesaje conţinând ameninţări cu atentate între liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, şi Nasser al-Whaychi, şeful filialei Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), cu sediul în Yemen. Alerta privind posibile atacuri din partea Al-Qaida a dus, de asemenea, la închiderea altor ambasade occidentale, în special la Sanaa.

Lista celor 25 de presupuşi terorişti

Serviciile de securitate yemenite au publicat luni seara o listă cu 25 de presupuşi membri ai reţelei Al Qaida care îi include şi pe cei trei saudiţi suspectaţi de plănuirea atacurilor împotriva instalaţiilor publice şi private ale ţării, informează marţi agenţia EFE, preluată de agerpres.ro.

Recompensă contra informaţii

Comitetul Suprem de Securitate, autoritatea supremă în domeniu, oferă o recompensă de 5 milioane de riali yemeniţi (23.000 de dolari) celor care furnizează informaţii care să ducă la arestarea oricăruia din presupuşii terorişti. Comitetul a lansat un apel către cetăţeni să furnizeze orice informaţie legată de suspecţi, pe care i-a descris drept “elemente foarte periculoase care au participat la un mare număr de atacuri şi acţiuni teroriste”. Anunţul autorităţilor intervine a doua zi după închiderea ambasadelor SUA, Marii Britanii, Franţei şi Germaniei în faţa unor posibile atentate în Yemen.
Departamentul de Stat al SUA a anunţat că 19 sedii diplomatice, între care cele din Iordania, Yemen şi Egipt vor rămâne închise până sâmbătă, ca măsură de precauţie, în timp ce ambasadele din Afganistan şi Irak au fost redeschise luni şi funcţionează normal.

Ambasadele SUA din majoritatea ţărilor arabe au rămas închise duminică şi luni, precum cea din Yemen, unde măsurile de securitate au fost întărite în faţa reprezentanţelor diplomatice occidentale, de teama unor atentate ale reţelei teroriste Al-Qaida, transmite AFP.

Departamentul de Stat al SUA a difuzat vineri o alertă mondială de călătorie pentru toţi cetăţenii americani, avertizând asupra riscului sporit de atentate pe care gruparea teroristă Al-Qaida le-ar putea comite în luna august, mai ales în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Washingtonul a insistat de asemenea pe Peninsula Arabică.
De asemenea, Interpol a lansat o alertă mondială de securitate, chemând la vigilenţă crescută toate ţările membre ale organizaţiei de cooperare poliţienească în legătură cu ameninţarea Al-Qaida care, potrivit şefului statului major american Martin Dempsey, vizează toate interesele occidentale. Este sunt “mai specifice”, dar ţinta exactă nu este cunoscută. “Ideea este să fie atacate interesele occidentale, nu doar americane”, a spus el.

Al-Qaida în Peninsula Arabică (Aqpa), bine instalată în Yemen şi foarte activă, este considerată de SUA drept aripa celei mai periculoase reţele extremiste din lume.

Patru terorişti, ucişi în atac cu dronă

Patru presupuşi membri ai reţelei Al-Qaida au fost ucişi marţi, în zori, într-un atac cu dronă, probabil americană, în regiunea Marib, la est de capitala yemenite Sanaa, relatează AFP.

Cei patru bărbaţi se aflau la bordul unui vehicul care a fost spulberat de patru rachete, a precizat un oficial, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
genţia oficială yemenită Saba a confirmat operaţiunea, indicând că “potrivit primelor informaţii, patru membri Al-Qaida au fost ucişi într-un raid aerian la Wadi Abida, în regiunea Marib”. Responsabilul tribal al acestei regiuni a indicat că cei patru bărbaţi, toţi yemeniţi, au murit în incendiul care le-a cuprins vehiculul, după ce acesta din urmă a fost transformat într-o “minge de foc” de rachete.

Două dintre persoanele ucise au fost identificate, a adăugat sursa menţionată, precizând că este vorba despre Saleh al-Tais al-Waili şi de Saleh Ali Gouti.

Primul figurează pe o listă de 25 de persoane căutate pentru apartenenţa lor la Al-Qaida, publicată în noaptea de luni spre marţi de Ministerul Apărării din Yemen. Ministerul a indicat că aceste 25 de persoane “plănuiau atacuri teroriste în ultimele zile din Ramadan şi în timpul sărbătorii Eid al-Fitr” de la sfârşitul acestei săptămâni.

Acesta a propus o recompensă de cinci milioane de ryali (circa 23.000 de dolari) oricărei persoane care furnizează informaţii ce ar putea duce la arestarea oricăruia dintre cei căutaţi.

Este vorba despre al patrulea atac vizând presupuşi membri Al-Qaida în Yemen din 28 iulie. Atacurile au făcut, în total, 17 morţi.

×