x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Robert Gates: „Armata siriană trebuie să permită o revoluţie”

Robert Gates: „Armata siriană trebuie să permită o revoluţie”

de Irina Cristea    |    25 Mar 2011   •   14:18

Autorităţile siriene ar trebuie “să ia exemplu” de la Egipt iar armata siriană trebuie “să facă posibilă o revoluţie”. Afirmaţiile îi aparţin secretarului american al Apărării, Robert Gates şi reprezintă cele mai severe aprecieri făcute de oficialul american cu privire la regimul de la Damasc, condus de preşedintele Bashar al-Assad, comentează Financial Times. Gates s-a referit la manifestaţiile ce au loc, de câteva zile, în regiunea Deraa, din sudul Siriei. De altfel, mici manifestaţii au avut loc vineri şi în capitala ţării, Damasc, fără ca poliţia să intervină, la o zi după ce autorităţile au anunţat măsuri fără precedent pentru liberalizarea regimului condus de Bashar al-Assad.      După rugăciune, din moscheea Ommeyades, din centrul Damascului, zeci de manifestanţi au ieşit în stradă şi au scandat “Deraa este Siria”, “Ne vom sacrifica pentru Deraa”, “Allah, Siria, libertate şi asta este tot”, potrivit AFP.

În acest context, declaraţiile lui Robert Gates legitimează protestele din Siria, soldate cu cel puţin 37 de morţi, potrivit surselor oficiale, şi cu cel puţin 100, potrivit unor ONG-uri. Aprofundând comparaţia dintre evenimentele din Siria şi cele din Egipt, secretarul american al Apărării a afirmat că “în Egipt, armata s-a ţinut deoparte şi le-a permis oamenilor să demonstreze. Sirienii ar putea trage învăţăminte importante de aici”. Aflat în Israel, Gates a mai spus că “guvernul sirian se confruntă, de fapt, cu aceleaşi provocări cu care se confruntă multe guverne din regiune – nemulţumirile de ordin politic şi economic ale poporului”.

Până la declaraţiile lui Robert Gates, niciun reprezentant al administraţiei Obama nu făcuse vreo referire la schimbări de regim în Orientul Mijlociu. “Nu este clar dacă Preşedinţia americană este în asentimentul lui Gates”, comentează Financial Times. Cu privire la evenimentele din Siria, Casa Albă condamnase, zilele trecute, “intervenţia brutală a Guvernului sirian împotriva demonstranţilor”.

Ieri, preşedintele Bashar al-Assad a anunţat măsuri fără precedent: eliberarea tuturor militanţilor arestaţi în timpul “evenimentelor recente”, luarea în discuţie a anulării stării de urgenţă (în vigoare din anii 60), crearea de noi mecanisme anticorupţie şi o creştere a salariilor funcţionarilor publici – cu 30% sau 20%, în funcţie de venit.

×