x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Robert Gates se retrage din viaţa politică

Robert Gates se retrage din viaţa politică

30 Iun 2011   •   18:24

Presedintele american, Barack Obama, i-a adus un omagiu secretarului Apararii, Robert Gates, care se retrage astazi din fruntea Pentagonului. In cadrul unei ceremonii de adio, desfasurata in fata Departamentului Apararii, Obama l-a descris pe Gates ca fiind "un patriot american umil, un barbat de bun simt si decenta, care isi iubeste militarii, un om care este pur si simplu una dintre cele mai valoroase persoane care servesc statul din cadrul natiunii americane'. Presedintele i-a decernat totodata Medalia Libertatii, cea mai inalta distinctie care poate fi acordata unui civil.

"Nu sunteti doar unul dintre secretarii Apararii cei mai longevivi din istorie. Sunteti in mod clar si unul dintre cei mai buni', a spus Obama, adresandu-i-se lui Robert Gates, care a traversat doua razboaie in timpul carora pragmatismul sau discret si experienta sa recunoscuta au intrunit consensul militarilor si al oamenilor politici.

La varsta de aproape 68 de ani, dupa ce a servit opt presedinti, Agentia Centrala de Informatii si Consiliul de Securitate Nationala, iar ulterior Pentagonul, acest barbat rezervat cu parul alb afirma ca a terminat cu viata publica. Numit de George W. Bush la sfarsitul lui 2006, in perioada cea mai sumbra a razboiului din Irak pentru a-i succeda controversatului Donald Rumsfeld, Robert Gates este primul sef al Pentagonului care a fost reconfirmat de un presedinte din cealalta tabara politica. Locul lui Gates va fi ocupat de Leon Panetta, in prezent director al CIA.

×