x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Robert Mugabe, lăsat să se "odihnească"

Robert Mugabe, lăsat să se "odihnească"

23 Noi 2017   •   14:55
Robert Mugabe, lăsat să se "odihnească"

Autorităţile militare din Zimbabwe au fost de acord să îi acorde imunitate în faţa unei urmăriri penale fostului preşedinte, Robert Mugabe, iar securitatea acestuia va fi protejată în ţara sa de origine, scrie The Guardian.

Mugabe, care a condus Zimbabwe pentru 37 de ani, a demisionat marţi, la câteva ore după ce Parlamentul a lansat procedurile pentru punerea sa sub acuzare. Acesta a refuzat să părăsească biroul timp de opt zile pline de nesiguranţă, după ocuparea militară a ţării.

Fostul vice-preşedinte, Emmerson Mnangagwa, demis de Mugabe la începutul acestei luni, este pregătit pentru a fi numit preşedinte, vineri.

O sursă guvernamentală a confirmat pentru Reuters că Mugabe a spus negociatorilor că îşi doreşte să moară în Zimbabwe şi că nu plănuieşte să trăiască în exil. “Pentru el este foarte important să-i fie garantată securitatea pentru a putea sta în ţară... dar să nu fie oprit să călătorească în străinătate, dacă vrea sau dacă trebuie”, a spus sursa.

“Preşedintele în execiţiu este conştient de ostilitatea publică la adresa soţiei sale, furia, în unele cercuri, referitoare la maniera în care a condus şi abordat politicile partidului Zanu-PF”, a spus o a doua sursă. “În aceste condiţii, a devenit necesar să îl asigurăm că el şi întreaga sa familie, inclusiv soţia sa, vor fi în siguranţă”.

Încă există respect pentru Mugabe, iar mulţi din Harare au afirmat că acesta trebuie să fie lăsat să “se odihnească”, în loc să fie judecat sau exilat. Oficiali din partidul Zanu-PF au afirmat pentru The Guardian că Mugabe şi Grace vor trăi fără să fie molestaţi.

 

×