x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMÂNI ÎN ITALIA/Atac semnat "Il Duce"

ROMÂNI ÎN ITALIA/Atac semnat "Il Duce"

de Carmen Plesa    |    27 Feb 2009   •   00:00
ROMÂNI ÎN ITALIA/Atac semnat "Il Duce"

"Torino a ajuns ca Roma?", se întreabă jurnaliştii de la L"Espresso, relatând un atac ce a avut loc în noaptea de luni spre marţi asupra unui magazin cu produse româneşti la Torino.



Atacul asupra magazinului "Transilvania", deschis în urmă cu două săptămâni pe via Monterosa 80, din Torino, a avut o semnătură lăsată pe asfalt - "Il Duce" (titlul purtat de Mussolini).

"Atunci când am venit marţi dimineaţă la magazin am găsit uşa incendiată. Mă gândeam că e o treabă de puşti, apoi am văzut ce era scris pe trotuar şi m-am speriat", a spus italianca Cristina S., care deţine magazinul împreună cu un român. "Am vizitat România şi m-am îndrăgostit de ţara aceea", a mai adăugat italianca.

Jurnaliştii italieni spun că ceea ce ar fi atras atenţia asupra magazinului ar putea fi drapelul românesc din vitrină şi numele "Transilvania".

DE FAPT ERA... SĂRB
O ştire lansată de presa italiană şi preluată de cea română la începutul săptămânii avea ca subiect un român reţinut de poliţişti, pentru că figura ca deţinător a nu mai puţin de 660 de maşini. Când Consulatul României de la Milano s-a interesat de acest caz, avea să afle că, de fapt, proprietarul maşinilor era un sârb. Bărbatul se numeşte Radosalievic Franco şi are 30 de ani. Mai mult decât atât, nici unul dintre cei cinci cetăţeni reţinuţi în cadrul operaţiunii în care a fost prins şi Radosalievic nu era cetăţean român.

APEL PENTRU ROMĂNII DIN ITALIA
Membrii români din cadrul Comitetului Economico-Social European (CESE) au avut iniţiativa redactării unui apel către autorităţile din Italia şi din România, precum şi către instituţiile UE, solicitând depăşirea situaţiei critice în care se află cetăţenii români din Italia.

Spre surprinderea iniţiatorilor, toţi ceilalţi membri ai CESE au semnat documentul, inclusiv membri italieni, iar preşedintele (italian) al CESE, Mario Sepi, a susţinut documentul într-o conferinţă de presă.

FRATTINI NE GRĂBEŞTE CU DEŢINUŢII
Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a declarat ieri pentru Euronews că aşteaptă ca România să anticipeze, prin acordul bilateral, aplicarea directivei UE ce prevede ca toţi cetăţenii comunitari să-şi ispăşească pedepsele în ţara de origine. Când jurnalistul de la Euronews i-a amintit că dreptul european prevede ca şi condamnatul să-şi dea acordul pentru a-şi ispăşi pedeapsa în ţara de origine, Frattini a explicat că acest acord nu va mai fi necesar, conform unei directive propuse de el în 2006 şi adoptat, care urmează să intre în vigoare din 2010.

×
Subiecte în articol: externe