x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roman Polanski, liber şi neextrădat

Roman Polanski, liber şi neextrădat

de Sînziana Stancu    |    12 Iul 2010   •   00:00
Roman Polanski, liber şi neextrădat
Sursa foto: Abelhak Senna/AFP Photo

Ministerul Justiţiei elveţian a declarat că la baza deciziei de eliberare a lui Polanski şi de refuz al extrădării lui către Statele Unite s-a ţinut seama de interesele naţionale. Datorită acestui fapt Polanski este, începând de ieri, un om liber, scrie publicaţia britanică The Telegraph.

Regizorul de origine franco-polonă "nu va fi extrădat în Statele Unite, iar măsurile de restricţionare a libertăţii sale au fost ridicate", a declarat ieri ministrul Justiţiei din Elveţia, Eveline Widmer-Schlumpg. Cu ocazia conferinţei de presă ce a avut loc la Berna, ea a ţinut să precizeze că "cercetările aprofundate care au fost întreprinse în acest caz nu au permis excluderea cu certitudine a posibilităţii ca cererea de extrădare înaintată de autorităţile americane să conţină un viciu de procedură".

Celebrul cineast de origine poloneză fusese acuzat de autorităţile americane că avusese în 1977 relaţii sexuale cu o minoră de 13 ani, Samantha Geimer, el fiind atunci în vârstă de 43 de ani. Faptele s-ar fi petrecut după o şedinţă foto a fetei, ce avusese loc în vila unei alte celebrităţi de la Hollywood, actorul Jack Nicholson. Mai târziu, în timpul procesului în care era acuzat de viol - de fapt, de pedofilie - în urma unei plângeri depuse de părinţii victimei, Polanski s-a declarat mai întâi nevinovat, dar apoi şi-a schimbat strategia şi s-a declarat vinovat, recunoscându-şi fapta.

În scurt timp după începerea procesului, la începutul anului 1978, Polanski a fugit în Europa, evitând de atunci să călătorească în ţările care aveau tratate de extrădare cu SUA. Potrivit avocatului regizorului, Hervé Témine, Polanski ar fi fugit din Statele Unite deoarece un judecător american urma să denunţe un acord încheiat între părţi, deşi acesta era permis de legislaţia americană, iar regizorul se temea că va fi condamnat la 50 de ani de închisoare dacă aceste zvonuri s-ar fi confirmat.

Polanski a fost arestat după mai bine de 30 de ani de la producerea faptelor, la sosirea sa în Elveţia, în septembrie 2009, cu ocazia unui festival de decernare a unor premii cinematografice, el urmând să primească un asemenea premiu. După mai multe luni petrecute în închisoare, regizorul, care are dublă cetăţenie, franceză şi poloneză, a fost trecut în arest la domiciliu, în reşedinţa lui de vacanţă de la Gstaad, în Elveţia, în aşteptarea unei eventuale extrădări în SUA. Avocatul lui Roman Polanski, ambasadorul american, cel francez şi cel polonez au fost, la rândul lor, informaţi despre decizia autorităţilor elveţiene.

Polanski a încercat să explice că procesul pornit împotriva lui de autorităţile americane este plin de "discrepanţe". Arestarea lui a stârnit o adevărată furie în industria filmului din lumea întreagă, precum şi în unele cercuri politice din Franţa, unde el a locuit mult timp, ca şi alţi cineaşti celebri, de la Woody Allen la Martin Scorsese şi Jean-Luc Godard, care şi-au arătat public sprijinul lor pentru Polanski, mai scrie The Telegraph.

×
Subiecte în articol: externe roman polanski