x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românca Emilia Moroşan premiată de preşedintele Barack Obama

Românca Emilia Moroşan premiată de preşedintele Barack Obama

de Carmen Plesa    |    13 Dec 2010   •   13:58
Românca Emilia Moroşan premiată de preşedintele Barack Obama
142290-morosan-fitlow469163.jpgEmilia Moroşan, o cercetătoare româncă ce lucrează în SUA, va fi premiată în această după-amiază de Barack Obama, pentru debut în cariera ştiinţifică. "Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers” (PECASE).este cea mai înaltă distincţie pe care o acordă preşedinţia americană în domeniu.

Emilia Moroşan are 34 de ani, a făcut Liceul de Informatică din Suceava şi a absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii Alexandru Ioan-Cuza din Iaşi. A lucrat timp de un an ca profesoară de şcoală generală şi liceu, apoi a ales să plece în SUA. Astăzi este profesor-asistent în fizică, astronomie şi chimie la Universitatea Rice din Houston, Texas.

"Încă din ultimul an de facultate am încercat să găsesc o poziţie în industrie, pentru că îmi doream să fac mai mult decât, din păcate, aş fi avut posibilitatea ca profesor de clasa a şaptea sau chiar de liceu. Concluzia la care am ajuns a fost că ori mă mulţumeam să-i învăţ pe <> de şcoală generală să nu le fie frică de fizica, aşa cum mi-a fost mie. Şi asta mi-ar fi făcut plăcere, dar însemna ca eu să nu progresez deloc. Ori să studiez în România pentru doctorat, ceea ce mi-ar fi permis să progresez intelectual, până în momentul în care m-aş fi lovit de o ierarhie rigidă, în care tinerii trebuiau să-şi astepte rândul după senioritate... Soluţia am văzut-o în sistemul din America, unde intelectual eşti încurajat şi ai toate mijloacele să progresezi, urmând ca după ce obţii doctoratul să ai şanse de a lucra şi a fi plătit să faci ce-ţi place”, ne-a declarat românca.

Câştigătorii premiilor prezidenţiale sunt nominalizaţi de 10 agenţii şi de¬par¬tamente federale şi se aşteaptă să aducă importante contribuţii la eco¬no¬mia SUA. De obicei, distincţiile vin însoţite şi de fonduri de cercetare pentru o perioadă de până la cinci ani.

"Cel mai important beneficiu al acestui premiu sunt fondurile suplimentare pe care urmează să le primesc. În felul acesta voi putea să mai adaug suflu nou de studenţi talentaţi cu care să împart multele idei pe care le am. Studenţii cu care lucrez acum vor fi cu siguranţă încântaţi când unul sau doi alţi membri de grup ni se vor alătura, pentru că ei ştiu că am întotdeauna mai multe idei decât avem timp să explorăm”, ne-a declarat Emilia Moroşan.
Cercetătoarea ne-a mai declarat că se pregăteşte ca astăzi să-l înveselească pe preşedintele american.
"Am început să colecţionez glume bune de la colegi şi poate reuşesc să-i descreţesc fruntea preşedintelui. Cu siguranţă are nevoie de o vorba bună, cu toate câte se luptă… Lumea trage de el în toate direcţiile şi mulţi îl acuză că a încurcat priorităţile punând cercetarea ştiinţifică în asemenea loc de top. Puţini sunt cei care realizează că fără aceste eforturi, SUA sau orice altă ţară, inclusiv România, nu poate ţine pasul cu progresul tehnologic din lume”.
Românca a fost nominalizată la premiile prezidenţiale de Biroul de cercetare strategică a Forţelor Aeri¬e¬ne, care i-a finanţat până acum programele de cercetare.
De când e la Universitatea Rice, Emilia Mo¬ro¬şan a câştigat şi pre¬miul pentru carieră al Fundaţiei Naţionale pentru ştiinţă, o agenţie guvernamentală din Statele Unite ale Americii care se ocupă de promo¬varea ştiinţei şi ingineriei prin intermediul programelor de cerce¬tare şi educaţie.
Emilia este căsătorită cu Cristian Moroşan şi are un băieţel de 11 luni.

×