x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românce sclave în Sicilia

Românce sclave în Sicilia

de Carmen Plesa    |    22 Iun 2010   •   00:00

Ziua sunt sclave în serele în care culeg legume, noaptea, la dispoziţia patronilor italieni, care le lasă însărcinate şi apoi le obligă să avorteze. Aceasta este soarta multora dintre româncele care lucrează ca sezoniere, în agricultură, în Sicilia. "Vin din zonele rurale din nordulul României şi sunt plătite cu 15 euro pentru zile grele de 10-12 ore la cules de ardei, roşii, dovlecei, vinete, sub prelatele unde în aceste zile temperaturile ajung şi la 60 de grade", scriu jurnaliştii de la Avvenire, într-un articol preluat de mai multe publicaţii italiene.

Româncele plătesc 200 de euro "caporalului" de pe câmp şi comision raketului care le-a procurat locul de muncă. Nopţile sunt însă şi mai grele, pentru multe dintre muncitoare. Îngrămădite în adăposturi mizere, de multe ori sunt obligate să accepte "atenţiile" proprietarilor serelor în care lucrează, pentru a nu-şi pierde locul de muncă. După ce profită de ele, italienii le obligă să avorteze, scrie Avvenire, care aduce drept dovadă cele 45 de avorturi la cerere înregistrate la ambulatoriul din zona Gela - Vittoria, doar în ultimele trei luni. Pe lângă cele 45 de românce care au avortat, au mai existat două care au decis să păstreze sarcinile, fiind ajutate material şi sprijinite moral de preotul Beniamino Sacco, de la una din parohiile mărginaşe de la Vittoria.

"Taţii copiilor erau doi mici proprietari. Le-au şantajat, dacă refuzau, îşi pierdeau locul de muncă. Şi ele nu îşi permit să rămână fără acei bani. Mulţi proprietari, care sunt la rândul lor taţi sau bunici de familie, ştiu lucrul acesta şi profită. Apoi vor ca ele să avorteze", declară preotul Beniamino Sacco despre româncele pe care le-a ajutat.
Organizaţia Caritas, parohia Spirito Santo, din Vittoria, Camera de Muncă şi autorităţile religioase din zonă au tras deja un semnal de alarmă în privinţa a ceea ce se întâmplă cu muncitoarele din agricultură. A fost înfiinţat chiar un "număr verde", unde femeile pot suna pentru a denunţa modul în care sunt tratate. Omerta este însă greu de spart, comentează jurnaliştii italieni, pentru că economia zonei se bazează tocmai pe munca acestor românce plătite prost şi ţinute la grămadă, în condiţii mizere, de care se poate profita cu uşurinţă.

×
Subiecte în articol: diaspora