x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Români din SUA povestesc experienţe personale din timpul uraganului Sandy

Români din SUA povestesc experienţe personale din timpul uraganului Sandy

de Irina Cristea    |    31 Oct 2012   •   18:29
Români din SUA povestesc experienţe personale din timpul uraganului Sandy
Sursa foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Dincolo de ceea ce relatează presa americană şi nu numai despre efectele uraganului Sandy, care a lovit Statele Unite şi Canada, relatările de faţa locului venite chiar din partea celor afectaţi sunt cele mai urmărite.

Un redactor al Antenei 1 a contactat câţiva români care locuiesc în Statele Unite şi care au fost de acord să-şi relateze propriile experienţe cu uraganul Sandy, botezat şi Frankenstorm.

Costel Radu, New York: "N-am mai trecut prin aşa furtună. Locuiesc în Queens, dar eram în Manhattan când a început vijelia. M-a prins pe drum, când treceam podul. Acolo vântul se simte mult mai tare şi te saltă cu maşină cu tot. Noroc că am o maşină puternică, 4x4, şi am condus cu atenţie, trebuia să ocolesc copacii căzuţi pe şosea. Aşa am reuşit să ajung acasă. Şi acolo a fost sinistru. Vântul era atât de puternic, încât a luat tabla de pe casă. Flutura în vânt ca un steag. Am avut noroc că în zona unde locuiesc nu a fost şi inundaţie, ca în partea de sud a Manhattan-ului. Acolo am văzut oameni care erau evacuaţi cu bărcile. Un prieten de-al meu, care locuieşte la bloc, s-a trezit înconjurat de ape, nu a mai putut să iasă din bloc. I s-a întrerupt şi curentul, a stat toată ziua pe întuneric, maşina din garajul subteran a fost inundată complet...Mi-a mai trimis din când în când mesaje text că va fi evacuat în curând.
Acum stau acasă, nu se prea poate circula, podurile sunt funcţionale numai pentru maşinile de urgenţă, poliţie, pompieri, salvări. Autostrăzile încă nu au fost deschise pentru că sunt încă porţiuni sub apă şi e periculos. Dar, ca românul, m-am pregătit din timp şi pot să rămân în casă şi o săptămână fără să îmi lipsească nimic. Am provizii, frigiderul e plin, rezervorul la maşină am avut grijă să îl umplu cu o zi înainte să vină uraganul. Acum aşteptăm ca viaţa să reintre în normal. Probabil o să ia o săptămână, pentru că aşa ceva nu s-a mai întâmplat de peste 100 de ani”, a povestit acesta.

Gianina Tiţu, New Jersey: "Este ceva incredibil, incredibil. Mă uit la televizor şi am impresia că mă uit la un film. A fost îngrozitor. Vântul...nu am văzut în viaţa mea vânt atât de puternic! Am stat în casă cu familia, cu copiii. Cel mic nu ştiu cât a înţeles din ce se întâmplă, are 2 ani, dar celui mare, care are 4 ani şi jumătate, i-am explicat că vine o furtună puternică şi trebuie să fim la adăpost. A înţeles. Eu am fost cea mai speriată, cu inima strânsă. Răul a trecut, dar încă nu s-a tras linia, s-au descoperit foarte multe orăşele sub apă, le-au descoperit din elicopter, pentru că oamenii erau izolaţi, nu puteau să sune. S-au trezit dimineaţa fără curent, cu apă în casă, maşinile luate pe sus...Chiar acum încercăm să dăm de un prieten care locuieşte cam la 15 minute de mers cu maşina de la noi şi nu răspunde la telefon. Au dat la ştiri acum că oraşul unde e el e sub apă, deci nu au curent iar celularul lui probabil că a murit între timp. Oricum, se pot face deplasări cu maşina doar în oraşul unde locuieşti, autorităţile încă sfătuiesc pe toaă lumea să stea în casă, absolut totul este închis. Nici mâine nu se ştie ce-o să fie închis şi ce o să meargă”.

Mircea Constantin Popescu, New Jersey:
"A fost urgie. Vântul era extraordinar de puternic, au căzut câţiva pomi, electricitatea s-a întrerupt. La mine s-a reparat repede, am noroc că locuiesc lângă o şcoală, iar echipele de intervenţie au făcut reparaţii în primul rând la clădirile publice, la şcoli, la spitale. Mai pe coastă, valurile au crescut până la 3 metri, au intrat în oraşe, în case, au mers până la nivelul etajului 1, maşinile au fost în apă. Nisipul a intrat pe străzi. Aşa îţi dai seama cât de puternică e natura şi cât de mici suntem noi. Acum mă sună, din când în când, cei de la Primărie, trimit şi SMS-uri să nu ies în stradă, să stau acasă...Străzile sunt numai pentru urgenţă, pentru vehiculele de poliţie şi de salvare. De circulat, acum nu circulă nimeni pe stradă. Dar am tot ce îmi trebuie, mi-am cumpărat lampă cu gaz, lumânări, sticle de apă, am pus apă de asemenea în bidoane mari, mi-am luat proviziile pentru vreo săptămână de pâine, lapte şi alte lucruri. Şi baterii pentru radio, ca să fiu la curent cu tot ce transmit autorităţile. Şi lanterne. Ca să te poţi orienta şi să poţi vedea”.

×
Subiecte în articol: uraganul sandy romani SUA