x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Români exploataţi de un producător de sparanghel

Români exploataţi de un producător de sparanghel

de Sînziana Stancu    |    24 Feb 2010   •   00:00

Un producător de sparanghel din Olanda, care a folosit muncitori din România şi Polonia fără permis de muncă, a fost amendat cu 283.000 de euro.

Verdictul a fost confirmat de Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă din Olanda, care a respins cererea de apel a producătorului, relatează Radio Netherlands Worldwide, citat de Mediafax.

Producătorul de sparanghel, care este o femeie al cărei nume nu a fost precizat,  a mai fost acuzat de trafic de persoane şi de exploatarea muncitorilor ilegali, angajaţi la ferma sa, din localitatea Someren. Femeia se află în arest temporar. Ea a declarat că, dacă va fi obligată să plătească amenda, afacerea sa ar putea intra în faliment.  


RECIDIVĂ
Totuşi, ea nu se află la prima abatere. În 2005, a primit o amendă de 566.000 de euro, pentru încălcarea legii privind angajarea de imigranţi ilegali, care erau plătiţi cu sume derizorii, sub salariul minim. Printre cei 50 de imigranţi care munceau la ferma ei, se aflau şi numeroşi români, care au fost găsiţi trăind în condiţii asemănătoare "sclaviei", după cum au afirmat autorităţile olandeze. Nu le era permis să părăsească ferma şi, în plus, agricultoarea îi obliga să cumpere de la ea alimente şi produse de bază, pe care le cerea un preţ mult mai mare decât cel al pieţei.

Cultivarea sparanghelului este foarte laborioasă, cerând aproape în exclusivitate muncă manuală, care este plătită destul de puţin. De aceea, muncitorii olandezi refuză să se angajeze în astfel de activităţi, iar cultivatorii de sparanghel preferă să angajeze muncitori sezonieri din străinătate, imigranţi, de regulă, pentru că angajarea lor legală, cu permis de muncă temporar, necesită o taxă administrativă pe care nu toţi producătorii sunt dispuşi s-o plătească.

×
Subiecte în articol: diaspora