x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANI IN LUME/Info - 14 septembrie 2004

ROMANI IN LUME/Info - 14 septembrie 2004

14 Sep 2004   •   00:00
UNGARIA. Reprezentantii minoritatii romane din Ungaria s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute cu secretarul de stat pe problemele minoritatilor, informeaza RGN Press. In perioada pregatirii bugetului de stat al Ungariei pe anul 2005 si in plina desfasurare a tratativelor de formare a noului guvern, Szabo Vilmos s-a intalnit cu presedintii autoguvernarilor pe tara ale nationalitatilor. Traian Cresta, presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU), a informat despre inaugurarea festiva, la 2 octombrie, la Giula, a noului sediu al Centrului de Documentare si Informare. Traian Cresta a anuntat ca ATRU a primit un sprijin de 7.000 de euro din partea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Guvernului de la Bucuresti cu scopul amenajarii interiorului cladirii.

ITALIA. Alianta Nationala din Italia este hotarata sa prelungeasca cu inca doi ani durata de valabilitate a permiselor de sedere in Italia pentru imigranti. Subsecretarul de stat din Ministerul de Interne, Alfredo Mantovano, o defineste ca fiind "o propunere rezonabila". Acesta a mai tinut sa adauge ca transformarea in lege a decretului de sambata trecuta va reprezenta o buna ocazie pentru oficializarea acestei masuri. Scopul acestei masuri este iesirea din starea de paralizie care a cuprins oficiile pentru imigrare. "Ne aflam in fata a doua milioane si jumatate de imigranti legal, aproximativ 4% din populatia italiana, dar vom ajunge in scurt timp la trei milioane, prin reunirile familiale. Aproximativ jumatate din permisele de sedere ale acestor persoane expira anual", a subliniat subsecretarul de stat. (RGN Press)

ELVETIA. Toti credinciosii ortodocsi din Zürich i-au sarbatorit sambata pe Sfintii Felix, Regula si Exuperantius, martiri ai Bisericii din secolul al III-lea si patroni oficiali ai Orasului Zürich, informeaza site-ul romanilor din Elvetia, citat de Romanian Global News.

Cu aceasta ocazie, parintele Nicolae Enoiu i-a adunat pe slujitorii si credinciosii Bisericilor Ortodoxe din Cantonul Zürich la aceasta sarbatoare a Ortodoxiei. Programul zilei de duminica a inceput la ora 17:15 cu un pelerinaj de la Wasserkirche la Grossmunster, iar de la ora 18:00 s-a tinut slujba vecerniei la Biserica Grossmunster. Toti cei care au participat la sarbatoare au adus preparate cu specific traditional romanesc.

×
Subiecte în articol: diaspora