x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANI IN LUME/Info - 25 septembrie 2004

ROMANI IN LUME/Info - 25 septembrie 2004

25 Sep 2004   •   00:00
GERMANIA. Comunitatea romaneasca din Stuttgart, Germania, va sarbatori duminica preluarea de la Biserica Evanghelica a noului lacas de cult al Parohiei Ortodoxe Romane "Nasterea Domnului", informeaza un Comunicat al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni. Festivitatea va reuni enoriasi ai Parohiei si membri ai asociatiilor comunitatii romanesti din Germania, iar la Sfanta Liturghie vor participa IPS Serafim, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, preoti, reprezentanti ai Bisericii Evanghelice si ai autoritatilor germane si romane. Biserica a fost cumparata prin eforturile Parohiei Ortodoxe Romane "Nasterea Domnului" si enoriasilor. Jumatate din suma a fost oferita si de DRP. Parohia Ortodoxa Romana "Nasterea Domnului" a fost infiintata in anul 1996 si reuneste peste 400 de credinciosi.

SPANIA. Asociatia romano-spaniola "Romania", in colaborare cu Departamentul pentru romanii de pretutindeni (DRP), a inaugurat vineri la Madrid Centrul de interes cultural "Romania", care va functiona in cadrul Bibliotecii Publice "La Latina-Antonio Mingote." Centrul de interes cultural "Romania" este finantat de DRP, care a donat atat fondul de carte destinat bibliotecii romanesti deschise in cadrul centrului, cat si materiale didactice si de promovare a imaginii Romaniei. Evenimentul a fost urmat de o intalnire a secretarului de stat coordonator al DRP, Titus Corlatean, cu liderii asociatiilor romanesti din Spania, informeaza un comunicat al DRP.

ITALIA. O monografie in limba italiana a orasului Timisoara a fost lansata vineri seara in orasul italian Faenza. Cele doua orase sunt infratite inca din 1991. Monografia a fost realizata de italianul Vittorio Maggi si este prima in limba italiana, desi in Timisoara locuiesc aproape 1.200 de italieni, informeaza ziarul italian Romagna oggi. La lansare au participat primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Adrian Orza si directoarea Casei Faenza la Timisoara. In cadrul seratei a fost prezentat si un film scurt despre orasul de pe Bega.

UTILE

NOUA ZEELANDA. "Sambata, 25 septembrie 2004, incepand cu orele 3 trecute fix, Bibicii, Didinele, Pamponii, Mitele si Cracaneii sunt invitati la Marele Bal de Primavara: muzica, baloane, chiote, tambalau - lucru mare si lume, lume sa-ti vina cu ameteala. Costumatia e obligatorie, monser, si se poate inchiria sau improviza in caz de famelie mare - remuneratie mica, dupa buget. Vocea patriotului national va cheama sa dam un exemplu de chefuit surorilor noastre de ginte latina. Locul Carnavalului, o sala nici prea-prea, nici foarte-foarte va asteapta, pe Strada Sapientii, la numarul 11 bis, mai precis: 1047 Colombo St, St Albans, Christchurch - St Albans Community Resource Centre. Sunteti asteptati acolo, negresit."

CANADA. In preajma sarbatorilor de iarna din acest an, Editura "Romanul Canadian" pregateste aparitia "Ghidului business-urilor, profesionistilor si asociatiilor romanesti" din Ontario pe 2005. Ghidul se va distribui gratuit prin intermediul bisericilor si magazinelor romanesti, cabinetelor medicale, asociatiilor, informeaza RGN Press.

GERMANIA. Drepturile muncitorilor imigranti vor fi aparate de Asociatia Europeana, infiintata de curand de Guvernul german, anunta Actualitatea Romaneasca, citata de RGN Press. Din primele zile de activitate ale Asociatiei, 8 muncitori polonezi au reclamat intarzierea platii salariilor de catre angajatorii germani. Reprezentantii sindicalistilor le-au oferit acestora un mic sprijin financiar, dupa care au luat legatura cu firma ce nu-si indeplinea obligatiile contractuale. Pentru a beneficia de sprijinul asociatiei, muncitorii imigranti in Germania trebuie sa plateasca o suma modica.
×
Subiecte în articol: diaspora