x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANI IN LUME/Info

ROMANI IN LUME/Info

30 Oct 2004   •   00:00

30 OCTOMBRIE 2004
PREMIU. Un roman a devenit "Cavaler al drumurilor" in Elvetia. Valeriu Bernaschina, un vanzator de 30 de ani, de origine romana, a primit la Geneva acest titlu pentru faptele sale eroice. In martie 2004, el a scos o pasagera dintr-un automobil in flacari, salvandu-i viata. In noaptea de 20 martie 2004, Valeriu Bernaschina a auzit un scrasnet de frane, urmat de un zgomot surd. A descoperit un automobil ciocnit de un candelabru, pe Quai du Mont-Blanc, in plin centrul Genevei. Automobilul fusese cuprins de flacari. Vanzatorul nu a sarit in ajutorul celor trei ocupanti ai automobilului. El a reusit sa scoata din flacari o tanara femeie de 20 de ani, dar ceilalti doi ocupanti ai automobilului au murit in incendiu.

DESFIINTARE. "The Other Cinema" din Londra, locul de desfasurare pentru festivalurile de film romanesc din capitala britanica este in pericol de a fi inchis permanent. "The Other Cinema", din Soho, are neaparata nevoie de fonduri pentru a putea supravietui, informeaza RGN. Pierderea bugetului pentru una dintre cele mai importante sali, West End, folosita pentru ecranizarile cu buget mic, pentru filmele de cultura, de limba straina sau independente, ridica posibilitatea ca unele dintre aceste filme sa nu mai poata fi niciodata lansate la Londra. S-a lansat o campanie pentru sprijinirea The Other Cinema. Se pot trimite email-uri la adresa savetheothercinema@hotmail.com.

ACORDURI. Guvernul spaniol poarta negocieri cu asociatiile patronale, pentru a ajunge la un nou acord, referitor la imigrantii angajati ilegal in Spania. Patronilor li s-a acordat o perioada de trei luni pentru a le reglementa situatia imigrantilor ilegali care muncesc in cadrul firmelor lor. Conform viitorului acord, muncitorii din agricultura vor avea contracte de 6 luni, iar cei din domeniul constructilor vor semna angajamente valabile 3 luni. Cei care lucreaza ca servitori vor trebui sa munceasca saptamanal 30 de ore, iar contractele lor se vor intinde pe durata a 6 luni. Un oficial al guvernului spaniol a declarat ca noile masuri vin sa ajute aproximativ 200. 000 de imigranti care muncesc la negru in Spania.

UTILE

Romanii care ajung in Italia trebuie sa stie ca statul italian ii ajuta pe cei care nu pot sa se descurce cu gasirea unui loc de munca si a unei case. Strainii pot fi gazduiti in centre de primire (centri di accoglienza). In aceste centre, in mod gratuit, strainilor aflati in imposibilitatea de a se descurca autonom, li se asigura gratuit cazare si masa. Unde este posibil, autoritatile organizeaza cursuri de limba italiana, de formare profesionala. Cei gazduiti in centrele de primire primesc asistenta sanitara. Strainii pot fi oaspeti intr-un centru de primire doar strict pentru timpul necesar de a ajunge la autonomie personala (casa si masa). Autoritatile regionale, in colaborare cu cele provinciale si cu asociatiile si organizatiile de voluntari amenajeaza centre de primire destinate sa gazduiasca straini care se afla legal in Italia pentru alte motive decat de turism, si care se afla temporar in imposibilitate de a-si asigura in mod autonom locuinta si hrana.

Primarul poate dispune, in cazul unor situatii de urgenta primirea in aceste centre a strainilor fara acte de sedere, respectandu-se insa normele legale cu privire la indepartarea de pe teritoriul statului italian a strainilor aflati in aceste conditii.
×
Subiecte în articol: diaspora