x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANI IN LUME/Utile

ROMANI IN LUME/Utile

23 Oct 2004   •   00:00

23 OCTOMBRIE 2004

Fara consul la Torino

Consulul onorific al Romaniei pentru regiunea Piemont, Michele Moretti, si-a dat demisia dupa patru ani de activitate la Torino. Moretti si-a depus demisia inainte de scadenta mandatului sau, deoarece Ambasada Romaniei de la Roma a decis sa nu ii mai prelungeasca mandatul, iar lui Moretti nu i-a placut cum s-au purtat cu el cei de la Ambasada Romaniei la Roma, informeaza publicatia italiana La Stampa.

Drept urmare, romanii care traiesc in regiunea Piemont vor trebui sa se deplaseze pana la Milano pentru a rezolva problemele pe care le puteau rezolva pana acum la Torino. Consulatul onorific de la Torino ii ajuta sa rezolve probleme legate de documente precum procuri pentru tranzactii cu proprietati, mosteniri, echivalari acte de studiu, documente necesare pentru casatorie sau divort. In ultimii patru ani, numarul romanilor a crescut de la cateva mii la 20. 000, in orasul Torino, si la 50. 000, in toata regiunea Piemont. Toata comunitatea va fi nevoita sa se adreseze consulatului de la Milano, care este si asa foarte aglomerat, conform unor reprezentanti ai comunitatii romanesti de la Milano.

NEINTELEGERI. Fostul consul Moretti a spus ziarului intalian La Stampa ca, in luna februarie, Ambasada i-a solicitat o informatie in legatura cu activitatea pe care o desfasoara, apoi i-a cerut sa mareasca programul si numarul de ghisee. "Am inceput deci restructurarea. Dar in lunile care au urmat nu am mai reusit sa am contact cu Ambasada pana pe data de 10 septembrie, cand mi s-a transmis sa suspend orice activitate", a spus consulul. Acm cateva zile, a afirmat el, a primit o scrisoare de la Ambasada, prin care era informat ca la data de 10 noiembrie ii expira mandatul de consul onorific. "Am luat decizia de a parasi imediat postul. Eu am investit mult timp si multi bani in aceasta activitate, deoarece problemele oamenilor sunt multe si urgente, si mi se parea corect sa ii ajut pe cei care sunt in dificultate".

El a mai spus ca se pare ca intentia Ambasadei este de a deschide agentii consulare la Torino si Trieste. Dar pentru acestea nu exista fundament juridic international, a spus Moretti. In ultimii ani, Moretti s-a ocupat si de relatiile comerciale si culturale romano-italiene. In Romania, in special in zona orasului Timisoara, sunt 3.000 de intreprinderi piemonteze. (Ana-Maria Luca)
×
Subiecte în articol: diaspora