x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Români în rol de „îngeri salvatori” prin străinătate

Români în rol de „îngeri salvatori” prin străinătate

de Carmen Plesa    |    29 Dec 2010   •   19:45

Au ajuns pe primele pagini ale presei din străinătate şi au fost botezaţi „îngeri salvatori” de jurnalişti şi de comunităţile în care trăiau. Sunt români din străinătate.

În ianuarie 2010, un român care locuieşte în San Dona, provincia ita­liană Venezia, a salvat o tânără care căzuse cu maşina în apele aproape îngheţate ale unui canal. Valentin Oiţă Ionel (37 de ani) a fost singurul dintre cei care s-au nimerit la locul accidentului care a avut curaj să se arunce în canal, să o scoată la suprafaţă pe fata care aproape se înecase, s-o târască până la mal şi s-o resusciteze. Pentru curajul său, primarul din San Dona l-a felicitat în numele întregului oraş.

Mulţi francezi se plâng de românii fără adăpost de pe străzile Hexagonului, însă, cu siguranţă, în seara de 28 mai o franţuzoaică din Lille a fost fericită să-i întâlnească.Când femeia s-a oprit la o benzinărie ca să alimenteze, a fost atacată de un bărbat care a încercat să o jefuiască. Cei trei români fără adăpost care dormeau în apropiere au auzit ţipetele fetei şi i-au sărit imediat în ajutor, chiar dacă văzuseră că atacatorul era înarmat.

În iunie, Petru Enache (28 de ani), un român care lucrează ca sezonier în agricultură, în Germania, a salvat doi tineri care practicau caiacul şi fuseseră prinşi de un vârtej pe râul Kocher, în localitatea Abtsgmuend, landul Baden-Wuerttemberg. Presa germană care l-a lăudat pentru fapta sa a scris că Petru provine dintr-o localitate din nord-vestul României şi că are şapte fraţi.

În iulie, românul Liviu Taloş, care trăieşte în Detroit, în SUA, a salvat fetiţa unor vecini dintr-un incendiu care izbucnise în apartamentul acestora. Românul a pătruns în locuinţa în flăcări şi plină de fum în care fata rămăsese blocată şi a scos-o afară, după ce tatăl, mama şi alţi patru copii ai acestora reuşiseră să scape.

Dorinel Ilie, de 19 ani, un român care trăieşte în Italia, a fost numit de jurnaliştii de la Il Giorno „înger salvator” după ce în octombrie a intrat în flăcări şi şi-a salvat vecina de 32 de ani a cărei locuinţă luase foc. S-a întâmplat la Sesto San Giovanni, unde curajosul român trăieşte alături de familia sa.

×
Subiecte în articol: externe