x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romania, corigenta la drepturile omului

Romania, corigenta la drepturile omului

27 Mai 2004   •   00:00

Drepturile omului nu sunt respectate, coruptia e la tot pasul, "pestii mari" sunt in libertate, iar oamenii de rand nu simt vreo imbunatatire a nivelului lor de viata. Toate acestea se intampla in Romania, se arata in raportul anual al organizatiei Amnesty International.

LAVINIA TUDORAN

Nimeni nu poate ignora faptul ca Romania a facut anul trecut pasi importanti pentru a intra in rand cu democratiile recunoscute. Insa mai sunt multe de rezolvat. Nu ne putem desparti de coruptie, mai e de lucru si in plan economic, putine figuri publice au raspuns in fata legii pentru acuzatiile care li se aduc si putini sunt romanii care cred ca traiesc mai bine, sustine, in ultimul sau raport, organizatia Amnesty International. Expertii acesteia considera ca Romania a avut anul trecut probleme in privinta nerespectarii drepturilor omului, in special in sectiile de politie si in inchisori.

OMORAT IN BATAIE. "Au existat numeroase rapoarte legate de tortura si rele tratamente ale suspectilor aflati in arestul politiei. Cel putin o persoana a murit in conditii suspecte. Politia a folosit armele de foc in circumstante interzise de normele internationale. Multe dintre victime sunt de etnie rroma. Conditiile in inchisori au fost uneori inumane si degradante si au circulat informatii privind relele tratamente ale detinutilor", noteaza Amnesty International.

Asociatia pomeneste de cazul lui Marian Predica, un tanar de 20 de ani, care a fost dus in octombrie, in stare de inconstienta, de la Penitenciarul Rahova, unde era retinut in arest preventiv, la spital. Aici a murit, cinci zile mai tarziu, dupa o hemoragie cerebrala. Medicii legisti au constatat ca hemoragia fusese cauzata de ranirea lui Predica, in zona capului, cu trei-patru zile inaintea spitalizarii. Tanarul marturisise ca a fost batut de membrii unitatii de interventie de la Rahova.

UNDE-S VINOVATII? Organizatia atrage atentia in raport ca autoritatile romane nu au investigat cum trebuie astfel de cazuri, reclamate si anul trecut de aceeasi asociatie. Mai mult, noteaza Amnesty International, in realitate, Guvernul pare sa fi luat masuri care sa faca anchetele foarte putin transparente. Un alt caz scandalos este cel al unei femei din Laslea, care s-a plans ca a fost violata chiar de seful de post, venit la ea acasa pentru a ancheta o plangere formulata de un vecin. Victima a fost interogata de politie de fata cu violatorul si convinsa sa renunte la plangere.

COPII TORTURATI. Amnesty sustine ca mai des sunt batuti si torturati rromii, politia considerand ca astfel ii intimideaza pe membrii comunitatilor rrome din care fac parte suspectii.

Dramatic este ca si copiii au fost victime ale relelor tratamente din partea politiei. Comitetul ONU pentru drepturile copilului a recomandat in ianuarie Romaniei "sa ia masuri imediate pentru a opri violentele comise de politie".

Europa, campioana la abuzuri

Europa este campioana la incalcarea drepturilor omului, care se face in numele "razboiului impotriva terorismului". In numele securitatii, guvernele europene au restrans libertatea de asociere si exprimare a persoanelor, au torturat si maltratat detinutii. Rasismul este responsabil pentru relele tratamente aplicate minoritatilor nationale de catre oamenii legii in tari precum Belgia, Bulgaria, Franta, Grecia, Italia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Spania. Tortura este inca o practica raspandita in Albania, Moldova, Serbia si Muntenegru. Pentru Belgia, Italia si Elvetia, problema o constituie faptul ca suspectii nu au mijloace de protectie impotriva abuzurilor. (Ana Ilie)

Americanii sunt cei mai rai

Si in America raportul constata aceeasi violare flagranta a drepturilor omului, in numele atotputernicei "securitati nationale". In pofida numeroaselor angajamente, razboiul impotriva terorismului al SUA continua sa fie purtat prin mijloace "nediscriminatorii si disproportionate", lovind de multe ori civili nevinovati. Multe dintre masurile luate de SUA dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au "subminat esenta dreptului international". Este mentionata in raportul si amenintarea Americii de a "taia" ajutorul militar dat unui numar de 35 de tari daca acestea nu garaneaza cetatenilor americani imunitatea in fata Curtii Penale Internationale. (Ana Ilie)
×
Subiecte în articol: externe