x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România este o ţară „frumoasă, dar prost îngrijită”

România este o ţară „frumoasă, dar prost îngrijită”

de Carmen Plesa    |    11 Apr 2011   •   20:19

România e unul dintre acele locuri în care nu ai cum să cazi în monotonie, „mereu se întâmplă ceva ori foarte bun, ori foarte rău. Nu există normalitate”. Mărturia aparţine unui spaniol din localitatea Soria, admi­nistrator al unei firme de construcţii şi reabilitare drumuri, care de peste şase ani trăieşte în ţara noastră. Ibericul a probat în aşa măsură atmosfera din România, încât susţine că ar putea scrie o carte despre ţară şi oamenii ei.

„Primii trei ani i-a petrecut la Cluj-Na­poca, în capitala Transilvaniei, locul de baştină al lui Vlad Ţepeş, principele Valahiei, cunoscut şi ca cel care trăgea oameni în ţeapă, şi care a fost imortalizat de Bram Stoker în romanul «Dracula»„, scrie publicaţia iberică Heraldo de Soria.

De trei ani, Carlos Gálvez Leon trăieşte în Bucureşti, „capitala unei ţări care încearcă să iasă dintr-o perioadă grea a istoriei sale şi dintr-o profundă criză morală şi econo­mică”. „O să le ia ani de zile”, estimează inginerul spaniol.

În perioada interbelică, România era un stat prosper, dar al doilea război mondial a lăsat ţara foarte afectată, iar dictatura comunistă care a urmat şi cutremurul din 1977 au făcut restul – a comentat Carlos Gálvez situaţia actuală a ţării noastre.

Potrivit spaniolului, România este o ţară „cu adevărat frumoasă, dar prost îngrijită”, un loc în care se trăieşte „mai puţin pe stradă şi mai mult în case, cu uşile închise”. Însă chiar şi aşa, ţara noastră îi pare un loc primitor şi „foarte asemănător altor ţări latine din Europa”. Ca fostă provincie a Imperiului Roman, România, spre diferenţă de ţările din jur, are o limbă romanică derivată din latină – scriu jurnaliştii iberici, iar spaniolul din Bucureşti precizează că ţara noastră „are foarte multe similitudini cu Spania, în special în ceea ce priveşte mentalitatea oamenilor şi modul de a acţiona. Românii sunt mult mai asemănători cu spa­niolii decât ne-am putea ima­gina”.

×
Subiecte în articol: externe