x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, Grecia, Bulgaria şi Italia – cele mai corupte din UE!

România, Grecia, Bulgaria şi Italia – cele mai corupte din UE!

03 Dec 2014   •   17:47
România, Grecia, Bulgaria şi Italia – cele mai corupte din UE!

România, Grecia, Bulgaria şi Italia sunt cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, având un indice de 43 pe o scară de la 0 (însemnând ţară foarte coruptă) la 100 (ţară fără corupţie) în Indicele de percepţie asupra corupţiei în 2014, publicat miercuri de Coaliţia globală împotriva corupţiei Transparency International.

România înregistrează acelaşi indice ca anul trecut, dar mai slab decât în 2012, când a avut un scor de 44.
Pe prima poziţie atât în Uniunea Europeană, cât şi la nivel global se află Danemarca, cu un indice de percepţie asupra corupţiei de 92. La polul opus, Coreea de Nord şi Somalia împart ultimul loc, cu doar 8 puncte.

Danemarca are un stat de drept puternic, sprijin pentru societatea civilă şi reguli clare care guvernează comportamentul celor care ocupă funcţii publice. Totodată, ţara a dat un exemplu anul acesta, în noiembrie, anunţând că vizează crearea unui registru public care să includă informaţii privind proprietatea efectivă pentru toate companiile constituite în Danemarca. Această măsură, la fel ca cele anunţate de Ucraina şi Marea Britanie, va îngreuna ascunderea celor corupţi în spatele companiilor înregistrate sub numele altor persoane.

Alte state membre UE cu nivel al corupţiei mic sunt Finlanda (indice 89, poziţia 3 la nivel mondial), Suedia (indice 87, poziţia 4 din 175 la nivel mondial), Olanda (indice 83, poziţia 8 la nivel global) şi Luxemburg (indice 82, poziţia 9 la nivel global).

Germania se află pe poziţia 12 din 175, cu un indice de 79, Marea Britanie pe poziţia 14 cu un indice de 78 şi Franţa, la fel ca Estonia, pe poziţia 28 cu un indice de 69.

SUA se află pe poziţia 17, la fel ca Irlanda, Hong Kong şi Barbados, cu un indice de 74, faţă de indicele 73 înregistrat anul trecut, în timp ce Rusia pe poziţia 136, la fel ca Iran, Liban, Nigeria şi Kârgâzstan, cu un indice 27.

Potrivit aceluiaşi document, corupţia reprezintă o problemă pentru toate economiile, iar principale centre financiare din UE şi SUA trebuie să acţioneze alături de economiile în creştere rapidă pentru a-i împiedica pe cei corupţi să scape nesancţionaţi. (M.C)




×