x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România respinge preocupările privind o "invazie" de imigranţi în Marea Britanie de la anul (BBC)

România respinge preocupările privind o "invazie" de imigranţi în Marea Britanie de la anul (BBC)

de Agerpres    |    31 Dec 2013   •   16:25

 Ministerul român al Afacerilor Externe a respins afirmaţiile din media britanice despre o 'invazie' de imigranţi, după ridicarea de la 1 ianuarie 2014 a restricţiilor de pe piaţa forţei de muncă impuse românilor şi bulgarilor de alte ţări din Uniunea Europeană (UE), informează marţi BBC.

area Britanie nici nu este, în acest moment, destinaţia preferată a românilor', a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE Brânduşa Predescu, în contextul în care unele ziare britanice au prezis că - din 2014 - în Regatul Unit vor veni imigranţi pentru a beneficia de ajutoare sociale şi chiar pentru a fura fiare vechi, notează BBC.

Responsabili guvernamentali au refuzat să facă pronosticuri privind câţi imigranţi din România şi Bulgaria ar putea veni în Marea Britanie. Brânduşa Predescu a declarat pentru BBC că unele articole din media pe această temă se învecinează cu rasismul şi că a avut loc o 'campanie făţişă' împotriva românilor şi bulgarilor.

'Nu va exista o invazie de români peste două zile. Nu vor lua avionul toţi românii, cu mic cu mare. Nu avem estimări, nici dumneavoastră nu aveţi. Regatul Unit nu va fi şi nu este destinaţia preferată a românilor', a spus purtătorul de cuvânt al MAE, potrivit BBC.

Guvernul de la Londra condus atunci de laburişti a subestimat cu mult numărul celor care urmau să vină în această ţară după aderarea a opt noi state la UE, în 2004: au fost evocate atunci 13.000 de sosiri, cifră care a fost cu mult depăşită, cu un vârf al imigraţiei nete din UE şi din alte regiuni de 252.000 de persoane în 2010. De această dată, în condiţiile în care opt ţări din UE ridică restricţiile în acelaşi timp, responsabilii guvernamentali susţin că este dificil să se facă estimări, menţionează BBC.

 

×