x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România şi Bulgaria, în pericol de a pierde fonduri din facilitatea Schengen

România şi Bulgaria, în pericol de a pierde fonduri din facilitatea Schengen

24 Noi 2010   •   13:58

România şi Bulgaria vor pierde 27,5 milioane de euro din facilitatea Schengen, întrucât Comisiei Europene i s-a cerut de Parlamentul European reducerea acestor fonduri. Motivul – incapacitatea celor două ţări de a absorbi banii europeni. Declaraţia îi aparţine fostului vicepremeir bulgar Ivailo Kalfin. Comisia Europeană nu poate confirma informaţia, a declarat pentru HotNews.ro Michele Cercone, purtatorul de cuvânt al CE, care a precizat că sumele rămase nefolosite în cadrul acestui program vor fi cunoscute doar la finalul lui 2010. Cercone a mai spus că din informaţiile preliminare nu reiese faptul că cele două ţări vor încheia anul cu sume necheltuite.

Declaraţia fostului oficial bulgar a făcut vâlvă, în condiţiile în care mare parte din pregătirea logistică pentru aderarea la Schengen a fost suportată de ambele ţări din bani europeni veniţi prin facilitatea Schengen. România a beneficiat de 602 milioane de euro.

Ministrul român de Externe a spus marţi, potrivit Agerpres, că 99% din banii alocaţi MAE prin facilitatea Schengen au fost folosiţi. Teodor Baconschi a precizat că "s-ar putea să rezulte nişte economii", întrucât preţurile variază în piaţă şi "de fiecare dată când faci planuri financiare ample, cu foarte multă infrastructură nouă, contractele pot varia pe parcurs".

×
Subiecte în articol: schengen