România şi Serbia au ajuns la un acord privind minorităţile
Romania si Serbia au semnat joi, la Bruxelles, un protocol privind statutul minoritatilor din cele doua tari, dupa ce partea romana a solicitat in reuniunea de marti a Consiliului Afaceri Generale (CAG) semnarea cat mai rapida a unui astfel de document, relateaza Agerpres si Mediafax.
Conditia pusa de Bucuresti
Potrivit unor surse europene, documentul a fost semnat de ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana, Mihnea Motoc (foto), si de ambasadorul Serbiei la UE, Roksanda Nincic. Semnarea Protocolului a fost conditia Romaniei pentru a accepta acordarea statutului de tara candidata la UE pentru Serbia. De altfel, la cateva ore, presedintele Traian Basescu, venit la Bruxelles pentru a participa la summitul UE de joi si vineri, anunta ca Romania renunta la initiativa de blocare a acceptarii Serbiei drept candidat la aderarea la Uniunea Europeana.
La reuniunea CAG din urma cu trei zile, Romania a prezentat o declaratie in care se sublinia necesitatea unor rezultate concrete si rapide in legatura cu semnarea protocolului privind statutul minoritatilor din cele doua tari (Romania si Serbia), cat si implicarea Comisiei Europene si a Inaltului Reprezentant al OSCE pentru minoritati nationale in monitorizarea eforturilor Belgradului pentru respectarea principiilor protectiei minoritatilor in conformitate cu standardele UE. Consiliul UE a incurajat Serbia sa continue aplicarea tuturor acordurilor convenite pana la aceasta data.
Ministrii Afacerilor Europene din statele UE au recomandat marti acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, insa fara a lua o decizie formala. 'Ministrii recomanda acordarea statutului de candidat Serbiei si asteapta cu nerabdare decizia care va fi luata de Consiliul European de acordare sau nu a acestui statut', conform unui comunicat al UE. 'Romania a blocat un acord imediat', anuntau surse diplomatice. Acordarea statutului de candidat necesita unanimitatea celor 27.
De altfel, raportorul pentru Parlamentul European Jelko Kacin a declarat, inaintea anuntului facut de Basescu, ca este convins ca Romania nu va 'provoca probleme' in privinta acordarii Serbiei statutului de candidata la aderarea la Uniunea Europeana. 'Avem un consens al celor sase grupuri politice importante din Parlamentul European in privinta faptului ca vor vota recomandarea de a acorda Serbiei statutul de candidata la UE si sunt intr-un fel foarte convins ca presedintele roman, Traian Basescu, nu va vota impotriva, chiar daca se trezeste pe partea gresita a patului', a spus acesta.
Ce arata recensamantul
Conform datelor obtinute la recensamantul din 2002, si publicate pe site-ul MAE, numarul etnicilor romani este de 34.576, dintre care 30.419 in Voivodina si 4.157 in restul Serbiei, dintre care 2.339 in Timoc si 1.000 in localitatea Ovcea, integrata administrativ in capitala Belgrad. Numarul 'vlahilor' este de 40.054 de persoane, dintre care 101 in Voivodina, restul populatiei fiind concentrata in zona de nord-est a Serbiei, potrivit Mediafax.

Ştiri din .ro
-
HOROSCOP săptămâna 9-15 decembrie cu Camelia Pătrășcanu. Săptămână excelentă pentru Fecioare, Săgetătorii muncesc din greu și sunt artăgoși, însă va ploua cu bani pentru ei! antena3.ro
-
HOROSCOP RUNE pentru săptămâna 9-15 decembrie, cu Mihai Voropchievici. Gemenii se vor bucura foarte mult antena3.ro
- Liderul interlop Boncu și prietenul lui Nasleu, discuție despre primarul Timișoarei: ”Robocap (…) prostanul” Pressalert.ro
- Operațiune fără precedent a DIICOT și DGA – șeful serviciului arme și alți patru subordonați, ridicați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și luare de mită UPDATE 3 Cine a fost reținut Pressalert.ro
Loto 6/49, 8 decembrie 2019. Numerele câștigătoare la extragerile de duminică
Convenția Națională PLUS: Persoanele care au dat dovadă de traseism nu pot fi membri ai partidului
Premierul Boris Johnson promite reducerea imigrației dacă va câștiga alegerile
Polițiștii au deschis dosare penale pentru eliberarea ilegală de fișe medicale
Nicușor Dan anunță că a câștigat procesul care modifică regulamentul taximetriștilor
Greve în Franța: Întâlnire între președintele Macron și miniștrii pentru reforma pensiilor
Firea spune că licitația pentru tramvaie a fost legală însă presiunile publice sunt incorecte
Incendii devastatoare în Australia. Un nor toxic a învăluit capitala
Tăriceanu: Nu văd de ce tramvaiele fabricate la Arad nu ar fi bune și pentru București
Ministerul Sănătății oferă un loc de rezidențiat concurenților care depășesc 60% din punctaj
Gabriela Firea și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei din partea PSD
Cod galben de ceață în județul Satu Mare
Guvernul vrea să înghețe indemnizațiile pentru funcții publice
Iohannis: Demersul de revizuire a Constituţiei va trebui realizat cu maximă responsabilitate
Concurență acerbă la examenul de rezidențiat
