x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România şi SUA: prezidenţialităţi eşuate (VIII)

România şi SUA: prezidenţialităţi eşuate (VIII)

de Radu Toma    |    14 Dec 2012   •   21:14
România şi SUA: prezidenţialităţi eşuate (VIII)
Sursa foto: BILL PUGLIANO/AFP
Epilog
Ca preşedinte, Bush jr. a debutat cu un rating de popularitate foarte bun, de peste 50%, l-a menţinut până la încheierea primului mandat, cu o cifră record de 90% după 11 septembrie 2001. După începutul lui 2005, cu toată împotmolirea din Irak şi scandalul cu tratamentul prizonierilor islamici la  închisoarea Abu Ghraib, din Bagdad şi la baza Guantanamo, din Cuba, ratingul său a scăzut foarte puţin, americanii au continuat să-i dea credit şi  să-l susţină. Apoi, spre sfârşitul verii, din motive numai de ea ştiute, Natura s-a dezlănţuit, aproape ca niciodată în trecut. Cel mai ucigător şi mai distructiv uragan tropical din ultimele decenii, uraganul Katrina, a lovit Florida şi statele de la Golful Mexic, a urcat înspre Nord până sus, în Kentuky, a culcat la pământ pomi în Manhattan, la New York şi s-a domolit abia în Canada, în Ontario şi în regiunea Côte Nord, din Quebec. La New Orleans digurile au cedat, apele oceanului au intrat 20 km în interior, peste 1.800 de oameni au pierit în furtună şi inundaţii, autorităţile au fost complet depăşite. Bush, personal, a fost acuzat de management defectuos, lipsa unei viziuni de lider în momente grele pentru ţară, şi de rasism. “Katrinagate” a devenit cuvântul anului 2005 şi, din acel moment, ratingul lui a coborât catastrofal, a ajuns la 19% şi nu şi-a mai revenit niciodată, până când a părăsit Casa Albă.

La Bucureşti, în 2007 Băsescu a obţinut un scor formidabil la Referendumul pentru demiterea sa, 74,48% dintre alegători au decis ca el să rămână în scaunul prezidenţial, peste doi ani mulţi ameţiţi au votat iarăşi pentru el şi i-au asigurat al doilea mandat la Palatul Cotroceni. Ratingul lui s-a menţinut la cifre relativ ridicate, între 35% şi 50% şi apoi a venit iarna năpraznică din ianuarie – februarie 2012, o iarnă cum românii nu mai văzuseră de 60 de ani. Exact la fel ca şi Bush, Băsescu şi guvernul său au fost complet depăşiţi. Pe un ger cumplit, de -32,5° Celsius, ratingul lui s-a prăbuşit la 10-11%, o ţară întreagă i-a cerut demisia. Apoi, la Referendumul de la 29 iulie, 87,52% dintre participanţi, adică 7,4 milioane de oameni, au votat demiterea sa, în prezent ratingul lui este sub 10% şi va rămâne acolo atâta vreme cât va ocupa, ilegal, funcţia de preşedinte.

Uraganul tropical Katrina SUA 2005 şi iarna siberiană România 2012 au provocat prăbuşirea definitivă a lui Bush jr. şi a lui Băsescu în minţile şi sufletele oamenilor. Toţi analiştii media, toţi politologii şi toţi experţii în instituţii prezidenţiale din lume nu pot explica, în nici un chip, de ce Mama Natură dezlănţuită, două fenomene naturale extreme şi antinomice, căldura şi frigul, absolut fără nici o legătură cu îndeletniciri omeneşti de orice fel, au anunţat sfârşitul lor politic.     
Doi preşedinţi eşuaţi. Detestaţi şi repudiaţi de propriile lor popoare*...

* Acest serial face parte din  volumul autorului, în curs de pregătire, cu titlul: Româno-Americana. 1972-2012

×