x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, surpriza neplăcută, ţine Serbia în anticamera UE

România, surpriza neplăcută, ţine Serbia în anticamera UE

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    28 Feb 2012   •   21:00
România, surpriza neplăcută, ţine Serbia în anticamera UE

Serbia este inca blocata in anticamera Uniunii Europene, dupa ce, in mod ne­asteptat, Romania s-a trezit sa ii blo­cheze accesul atat de ravnit catre sta­­tutul de candidat la aderarea la UE.

Decizia finala urmeaza sa fie luata insa de sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state membre ale Uniunii, care se vor reuni in cadrul Sum­mit-ului european de joi si de vineri de la Bruxelles. Pentru ca Serbia sa capete statutul de candidat oficial este insa nevoie de unanimitate.

La reuniunea ministrilor de Externe de marti, Belgradul parea pe calea cea buna pentru obtinerea faimosului 'Sesam, deschide-te!' in aceeasi zi. Aproape toate statele europene, inclusiv Germania, care a fost mult timp reticenta, erau favo­rabile acordarii statutului de candidat Belgradului, dupa cum noteaza agentia France Presse.

Primul care a confirmat asta a fost ministrul francez de Externe, Alain Juppe. Presedintele sarb Boris Tadic era la Bruxelles, iar toti interlocutorii sai, de la Catherine Ashton, sefa diplomatiei europene, pana la Jose Ma­nuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, i-au dat speranta intr-o 'veste buna'. Dar nimeni nu luase in calcul obiectiile Romaniei. In cadrul reuniunii ministrilor de Externe, reprezentantul tarii noastre, Cristian Diaconescu, a pus presiune pe Belgrad. Oficial, Bucurestiul a cerut garantii privind respectarea minoritatii romane din Serbia, care ar numara circa 30.000 de persoane. Diplomati europeni aflati la fata locului s-au declarat, potrivit AFP, 'surprinsi de rezistenta opusa de Roma­nia'. Ministrul roman s-a aparat, afirmand ca 'Romania nu a cerut decat garantii normale privind drepturile minoritatilor din Serbia'.

Dar presei occidentale nu i-a luat mult timp pana sa afle ce se petrece la Bruxelles, asa ca rapid s-a dat drumul la robinetul comentariilor. In cateva ore era aproape unanimitate: 'E santaj pentru Schengen, e razbunare pentru Schengen, e un gest deplasat, e un gest neasteptat'.

Ce zice Romania
Romania doreste sa fie evaluata de maniera in care sunt respectate drepturile minoritatii vlahe/romane din Timoc (estul Serbiei). Romania a cerut in mai multe randuri ca acest grup etnic sa poata beneficia de invatamant in limba romana si de suficiente lacase de cult, scrie AFP. Ministerul roman de Externe a comunicat ca tara noastra a prezentat in cadrul Consiliului Afaceri Generale o Declaratie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete si rapide in ceea ce priveste semnarea protocolului privind statutul minoritatilor intre Bucuresti si Belgrad.

'Totodata, Romania a subliniat in declaratia respectiva necesitatea implicarii Comisiei Europene si a Inaltului Reprezentant al OSCE pentru minoritatile nationale in monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protectiei minoritatilor in conformitate cu standardele UE', arata MAE.

Si cum vad europenii
Unii diplomati europeni au avansat ipoteza ca Romania a avut in minte ale motive pentru a pune presiune pe reuniunea europeana. Iar motivul are un nume: Schengen. Romania, ca si Bulgaria, se loveste de opozitia Olandei pentru a putea intra in spatiul de libera-circulatie Schengen. 'Blocand marti procesul de aderare la UE a Belgradului, Bucurestiul a dorit sa arate tuturor cat de mult o atitudine de blocaj de genul acesta poate tulbura o tara care si-a pus mari sperante intr-o ade­rare', a comentat, pentru AFP, un diplomat european, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Ministrul roman de Externe nici n-a ascuns faptul ca Bucurestiul 'va apara de maniera categorica dreptul Romaniei de a intra in spatiul Schengen chiar cu ocazia summit-ului de joi si de vineri de la Bruxelles', adauga AFP. 'Indeplinim criteriile, nu e normal sa se tergiverseze decizia din motive de politica interna', a adaugat el, potrivit AFP.

×